<div style="text-align: left;"><span style="text-align: justify;">Vitkål är en kålsort som kan lagras upp till ett halvår och finns i butik nästan året om och just nu till bra pris. All kål har gott om vitaminer, mineraler, kalium, järn och antioxidanter och just vitkål är dessutom bra för bakteriefloran i tarmarna. Vitkål, då tänker du kanske pizzasallad men det finns ju så mycket mer gott man kan göra med vitkål. Maken gör exempelvis världens godaste </span><a style="text-align: justify;" href="https://blomsterochbakverk.se/2013/september/coleslaw-rackarns-god-nyttighet.html" target="_blank" rel="noopener">cole slaw</a><span style="text-align: justify;"> och det finns ofta en burk att ta från i kylskåpet. Att äta kål till maten gör riktigt gott för magen. Den här veckan lyckades vi med konststycket att köpa hem varsitt stort vitkålshuvud och vad gör man då om man inte vill föräta sig på cole slaw ... jo, man provar något nytt. Ugnsrostad vitkål har jag läst om en del och blev nyfiken på.</span></div> <div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"> <div style="text-align: justify;">Det här är en väldigt enkel rätt som väl mera är som ett tillbehör. Valde att steka lite quornfiléer och servera till. Vitkålen blir som lätt karamelliserad och för att höja smaken gjorde jag som jag såg någonstans, jag kryddade med malen kardemumma. Det låter galet kanske men det smakade faktiskt riktigt bra.</div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">En annan sak. Mina Veckans Vego är inte alltid till fullo vegetariska om man betraktar vegetariskt som helt fritt från animaliska produkter. Ibland har jag exempelvis ost eller ägg med. Ibland skriver jag ut alternativ. Det viktiga för mig är att vi äter köttfritt en eller ett par gånger i veckan och ibland blir det helt vego. Ibland lite till hälften. Och förhoppningen är såklart att ni också inspireras till att prova.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;"><strong>Ugnsrostad vitkål</strong> <em>(4-6 portioner)</em></div> <div style="text-align: left;"><em> </em></div> <div style="text-align: left;">1 kilo vitkål</div> <div style="text-align: left;">2 msk olja eller smör</div> <div style="text-align: left;">1 dl havregrädde eller vispgrädde</div> <div style="text-align: left;">1 dl vitt vin</div> <div style="text-align: left;">1-2 msk grovmalen kardemumma</div> <div style="text-align: left;">Salt och peppar</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Sätt ugnen på 225 grader. Ta en osthyvel till hjälp och strimla vitkålen. Blanda kålen med olja/smör och lägg i en stor ugnsfast form. Rosta i ugnen i 15 minuter, ta ut formen och vänd runt vitkålen. Rosta i ytterligare 15 minuter. Blanda ihop grädde och vin och häll det över kålen. Sätt in formen i ugnen i 5 minuter till. Strö till sist över kardemumma och krydda med salt och peppar.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;"><span style="text-align: justify;">Nu har vi bara drygt ett vitkålshuvud kvar så jag får väl se till att prova ett par till av de recept jag sparat. Vegetarisk kålpudding med lingon och pressgurka låter väl gott? Eller vad sägs om stuvad vitkål? Nackdelen är att jag är den i familjen som tycker bäst om tillagad kål men det får bli lite lunchlådor kanske.</span></div> </div> </div> </div>