Den här veckan står det riktigt smaskiga auberginerullar på vego-menyn. Receptet har jag hittat hos Fanny med bloggen Less Carbs, men min variant är anpassad för att vara (nästintill) mjölkfri. Jo, jag vet att det känns som att jag snöat in lite på grönkål - det har jag också. Tycker att det är så vansinnigt gott och just nu är det lätt att få tag på både svensk och ekologisk sådan, så det gäller att passa på. Den här rätten lyckades jag till och med få nästintill helt ekologisk. Det enda det föll på var osten och havrebaserade creme fraichen. Rätten är lite pillig med sina olika moment men belöningen blir sedan stor med underbara smaker. Grönkål tillsammans med gröna oliver var ju bara så gott! Dessutom kan den förberedas för att sedan bara värmas på. Och toppen att ha med i matlådan. Bara en sådan sak! Auberginerullar fyllda med grönkåls- och olivröra (4-6 pers.) 4 mindre auberginer (eller 3 stora) salt olivolja Röra: 250 gram grönkål 1/2 stor purjolök 4 vitlöksklyftor 2 dl gröna urkärnade oliver 2 dl iMat creme fraiche (eller vanlig) kokosolja (eller smör) till stekning Tomatsås: 1 tetra krossade tomater 1/2 dl vatten 1 msk tomatpuré örtsalt, peppar, chiliflakes (eller vad du gillar) gul lök eller vitlök kan också användas, men fräs på den först Inför gratinering: ost att strö över, jag använde pecorino (i originalreceptet föreslås 2 bitar mozzarella) Så här gör du: Sätt ugnen på 175 grader. Skala auberginerna lätt och skär dem på längden. Gör tunna skivor, en halv till en centimeter. Lägg skivorna på en plåt, salta och ringla över lite olja. Baka i ugnen tills auberginerna är mjuka, ca 10 min. Låt svalna så att du kan ta i dem. Under tiden auberginen är i ugnen gör du röran. Hacka grönkål och purjolök fint. Fräs med kokosolja/smör i en panna. Hacka oliverna grovt, lägg i dem tillsammans med creme fraiche och finhackad/riven/pressad vitlök. Låt fräsa ihop några minuter. Smaka eventuellt av med salt. Låt svalna. Koka sedan ihop alla ingredienser till tomatsåsen, 10-15 minuter. Om du vill ha lök/vitlök i såsen börjar du med att fräsa den och sedan tillsätts allt det andra. Det kan behöva slås på lite mera vatten så att såsen inte bränns vid om du väljer att koka den längre. Nu är det dags att göra rullarna. Ta en aubergineskiva i taget, lägg på lite fyllning och rulla ihop. Ibland kan man behöva ta två skivor för att de ska hålla ihop och det går finfint. Lägg efterhand alla rullar i en smord ugnsfast form. Slå sedan på tomatsåsen och lägg på riven ost (eller mozzarella). In med formen i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter. Servera med en god sallad.