Nu ska du få tips om ännu en vacker pärla i Roslagen. Nästa vecka är sista veckan som Norrtälje Bränneri har sommaröppet med café och visning, vilket jag varmt kan rekommendera. I Lohärads Söderby, en bit utanför Norrtälje, ligger Norrtälje Bränneri. Familjegården som gått i arv i fem generationer togs över av Kristina Anerfält-Jansson och Richard Jansson 2001. Samma år grundade de ett av Sveriges första småskaliga hantverksdestillerier. Baserat på nyfikenhet inleddes en helt ny resa på gården. Idag har grundarnas dotter Anna Anerfält tagit över som VD och vi sågs på en kaffe för ett tag sedan. Anna hade vänligheten att visa mig runt i bränneriet, vilket alltså är den gamla ladan där hennes mormor och morfar bedrev lantbruk. I de två kopparpannorna tillverkas hantverksmässiga premiumprodukter i små skalor. Vattnet kommer från deras egna brunn och i tillverkningen används bland annat äpplen och rönnbär från den ekologiska äppellunden mittemot bränneriet. Här skördas 5-6 ton äpplen varje år och biodlingen bidrar säkert till detta. Rabarber och dill hämtas i grannskapet och hallonpunschen görs på svenska bär, inga essenser. Ekologisk grapefrukt, citron, havtorn och enbär köps däremot in från längre håll. Hantverk med omtanke. På bränneriet sätter man också en ära i att återbruka. Det mesta är sådant som tagits om hand efter andra. Jag kommenterade den charmiga dörren med liten lucka. Anna berättade att hennes pappa fick ta över den från Norrtäljes gamla biograf. Fint. På hedersplats står bränneriets största fat. Efter statens utförsäljning av Vin & Sprit hamnade femton stora ekfat på Spritmuseum. De beställdes ursprungligen av en fabrikör från Frankrike 1870 och ställdes i kungliga slottets källare. Här lagrades arrak från Ostindien för att produktionen av punsch skulle säkerställas. Efter långa förhandlingar fick Norrtälje Bränneri nyttjanderätten till det bäst bevarade fatet. Det är alltså här som arraken till den exklusiva punschen får sin smak. Smak med historia. I den inglasade höskullen eller ute på gården kan man njuta av hembakat eller en somrig lunch. Man kan också gå med på en visning och få en inblick i både historia och tillverkning. Vi har varit här vid ett par tillfällen i sommar. Bland annat firade vi mina föräldrars 55-åriga bröllopsdag med en fantastisk lunch i solskenet ute på den vackra gårdsplanen. Norrtälje Bränneri tillverkar också sin egen tonic.Något som värmer mitt hjärta är att du i gårdsbutiken kan köpa både mina kort och signerade exemplar av båda mina böcker. Jag älskar verkligen att det finns så många pärlor längs hela Roslagen liksom att det går att bedriva småskaligt med stort hjärta.Tack Anna och Norrtälje Bränneri för det varma välkomnandet.