Så länge jag kan minnas har jag älskat att baka. Doften av nybakad sockerkaka, känslan av att arbeta ihop en deg med träslev och förstås smaka på smeten. Redan som liten var de där stunderna i köket något alldeles särskilt.Kanske är det inte så konstigt att jag älskar att baka. Jag har vuxit upp med en mamma, farmor och mormor som bakade till både vardag och kalas. Jag har så många minnen av allt det goda vi fick serverat på fina fat. Känslan en varm sommardag, att kliva ut på farmors och farfars lilla altan och under hängpelargonerna sätta sig till bords och njuta av farmors rabarberkaka. Eller när de hade dukat i skuggan under det stora äppelträdet. Äpplen som jag sedan ugnsbakade eller lade under ett täcke av smuldeg.Hemma hos mormor serverades världens godaste drömrulltårta. Minns än idag smaken av smörkrämen. Hon var också en hejare på att baka goda bullar. Och mamma. Som bakade hålkakor, där jag alltid fick de små bullarna gjorda av de utstansade hålen – varma från plåten, med smör som smälte och ett par skivor vällagrad grevé på. Himmel så gott!Att få glädjen till bakning i blodet känns som en gåva. Något som min dotter nu förvaltar väl och det kommer lika mycket från min svärmor liksom min mans mormor och farmor. Men tack och lov att vi också har familjemedlemmar som hellre äter än bakar. Jag har till min stora lycka fått ärva mammas, farmors och mormors receptsamlingar. Svarta anteckningsböcker med handskrivna recept och inklistrade tidningsklipp. Och visst är det de allra bästa recepten vi bemödar oss att skriva ner i en bok och delar med fastrar, syskon och svägerskor, kusiner och vänner.För mig är det något extra med recepten som jag förknippar med mamma, farmor, mormor, svärmor och dotter. De har också fått en särskild plats både i mina böcker och på bloggen.Att få inspirera dig vidare är något av det bästa jag vet. Det tackar jag kvinnorna i mitt liv för. Ärvda recept som smakar extra gott.Det är Mors dag på söndag och här nedan delar jag några recept som gått i arv och betyder något alldeles extra. Varför inte bjuda lilla mamma på nybakat!Farmor Ingrids nötkaka/mandelkaka bakas på bara tre ingredienser och är en helt ljuvlig kaka. Min pappas favorit. Dessutom glutenfri.Min dotter Elins kladdkaka med kaffe & choklad. Kan bakas med och utan gluten.Det goda vardagsbrödet, mammas rutbröd, som ger tre bröd.Hålkakor, lättbakat bröd som kryddas med både pomerans, anis och fänkål. Barndomsminne!Saffranspannkaka med salmbärssylt. En dessert som får mitt gotländska hjärta att klappa lite extra.Den makalöst goda citronsåsen som min mamma gjort så många gånger.Rabarberparfait från farmors recept.När sonen tog studenten bakade mamma tunnbrödsticks till buffén. Gjorde succé!En riktig favorit hos mig, farmor Ingrids rabarberkaka.Svärmors mandelkakor med kaffekräm. Lika goda som macarons men mycket enklare att baka. Glutenfritt.Banankaka från mormors receptbok.Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida. Om du uppskattar mina recept och inlägg blir jag glad om du trycker på hjärtat eller stjärnorna (på inläggen med recept). Tack!