Rödbetshummus har stått på min lista på mat att laga i en evighet. Nu äntligen blev det av och det blev precis så där gott som jag hade tänkt mig att det skulle smaka. Gotländska rödbetor följde med hem från mataffären och jag valde att först rosta betorna i ugn. Bara för att jag tycker att det lyfter smakerna. Därefter mixade jag rödbetorna med kikärtor, olja, citron och vitlök. Enkelt, gott och passande till så mycket! Eller att bara ställa fram en skål och doppa stora bitar fröknäcke i röda röran. Mums! Rödbetshummus 250 g rödbetor (2-4 st beroende på storlek) 1 förpackning kokta kikärtor 1 st citron, saften 1 st vitlöksklyfta, riven olivolja salt svartpeppar Värm ugnen till 225°. Skala rödbetorna och skär dem i bitar. Lägg i en form och ringa olja över. Rosta tills de är mjuka. Det tar kring 30 minuter. Låt dem svalna. Häll av spadet från kikärtorna. Spara spadet och läs mitt tips längre ned. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med de rostade rödbetorna, saften från en pressad citron och riven vitlök. Börja med att tillsätta 2-3 msk olivolja. Kör tills det blir en slät röra. Tillsätt mer olja eller vatten om du önskar en mer lös konsistens på din hummus. Smaka till sist av med salt och peppar. Tips! Om du har ont om tid och snabbt vill kunna njuta av en rödbetshummus så finns det ofta färdigkokta rödbetor i grönsaksdisken. En smart genväg som förstås går precis lika bra att ta. Kikärtsspadet, som också kallas Aquafaba, kan du använda som ersättning för ägg. Perfekt till äggfri och/eller vegansk matlagning. Du kan också göra maränger på det. Eller en magiskt god vegansk chokladmousse. Mera kikärtor! Om du vill ha mera inspiration på hur du kan använda kikärtor så kan du kolla in min Kikärtsgryta, en vardagsvegorätt och Kikärtstryfflar med mandel och choklad. Jo, du läste rätt. För att inte tala om mina Kikärtskakor med choklad och kardemumma. Så grymt goda! Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.