Chokladlöv som dekoration är väldigt fint. Och en kreativ lösning nu när bärsäsongen är över. Det här var ett av tipsen som vi pratade om när jag gästade veckans avsnitt av bakpodden Tillåt kakor. Jag har berättat om Sveriges första bakpodd tidigare och jag blev så oerhört glad när Emma och Camilla frågade om jag ville gästa dem och prata om hur man kan tänka kring dekorationer av bakverk. Det blev ett riktigt härligt samtal om både hur det började med bloggen och kring det här att dekorera med blomster och naturen och hur man kan tänka nu under vintern när det inte är säsong för färska bär. Det vore så roligt om ni ville lyssna på avsnittet. Ni hittar det antingen här (avsnitt 22) eller där ni brukar lyssna på poddar. Chokladlöv, så här gör du Tänkte att jag skulle visa er hur enkelt det är att göra chokladlöv. Började med att gå ut och plocka lite olika bladsorter från trädgården för att testa lite. Tidigare har jag bara använt blad från rosor då det framför allt varit vintertid jag gjort detta. Det som är effektfullt är att välja blad med tydliga nerver. Ovan ser ni först ovansidan av bladen och sedan undersidan. Det är undersidan man penslar med choklad och som ger avtrycket. Jag plockade bara blad som inte är giftiga och det blev pelargon, alunrot, syrenbuddleja, nyponros, daggkåpa, palettblad och smultron. Bladen sköljdes av och fick torka på hushållspapper. Palettbladen var jag tveksam till då de ganska snabbt blir trötta men de hade en sån vacker form att jag ändå ville prova. Pensla med olja Det man sedan gör är att pensla bladen med vanlig matolja. Detta för att chokladen lättare ska lossna från bladen. Jag har köpt ett penselset som jag har i köket men det går precis lika bra att använda fingrarna eller lite hushållspapper att stryka på oljan med. Smält chokladen Nästa steg är att smälta chokladen över vattenbad. Du kan använda ljus, mörk eller vit choklad. Den behöver inte tempereras men om du vill ha perfekt resultat kan det såklart vara värt det. Försök att stryka så jämnt som möjligt och ut över kanterna. Det krävs ett lager på ett par millimeter för att det ska hålla ihop. Jag tycker det är lättare att lägga på ett första lager som får stelna lite och sen fylla på med mer och jämna till det. Lossa chokladen från bladen Lägg gärna över de färdiga bladen på ett bakplåtspapper så att kanterna hålls rena. Ställ sen in dem i kylen i någon halvtimme så att chokladen stelnar och du kan lossa bladen. Det är ett lite pilligt jobb och har man varma händer är det lätt att chokladen smälter. Man kan ta några blad i taget om man har många blad, eller så försöker man vara så snabb som möjligt. Det är lätt att någon liten del inte följer med, eller att det spricker, så gör gärna flera blad än du behöver för att vara på säkra sidan. Sen kan man såklart gömma det trasiga om man har spritsad grädde eller något annat att sticka ner bladen i. Spara gärna en liten bit av bladfästet så går det lättare att lossa. Som du kanske ser på bilderna här ovan så är det bara chokladtäckta rosenblad. Mitt försök med blad från trädgården lyckades sådär. Jag tror det kan bero på att bladen nu tappat en hel del i styrka, blivit fuktiga, och helt enkelt inte orkade hålla chokladen. Palettblad var som jag anade inte alls att rekommendera. Pigga pelargonblad kan säkert gå fint men här är ett tips att klippa av bladfästet då det sitter en bit in, precis som på daggkåpan, och chokladen hade väldigt lätt för att gå sönder där. Malabarspenatens blad gick bra men var på gränsen till för kraftiga när chokladlövet skulle lossas. Starka och pigga blad med tydliga nerver är alltså att rekommendera. Turligt nog hade jag fått en bukett rosor och kunde enkelt smälta lite mer choklad och pensla på för att visa er. Här nedanför ser du hur jag gör när jag lossar bladen och hur resultatet blev. [embed]https://vimeo.com/370537144[/embed] [embed]https://vimeo.com/370537907[/embed] Hoppas ni blivit inspirerade till att dekorera med chokladlöv. Och tänk gärna lite kreativt och smart nu under vintern. Flera tips får du när du lyssnar på avsnittet. Jag har nog bilder på en del av det vi pratade om och kan gärna skriva ett till inlägg på temat och dela med mig av recept och tips. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.