Äppelmos är så oerhört enkelt att göra. Om du sedan förvarar moset i frysen så behöver du inte tillsätta något mer, varken socker eller konserveringsmedel. Jag fördelar moset i små miljövänliga fryspåsar och plattar till dem innan jag försluter, så att de både tar lite plats och tinar snabbt. Så gott att ha ett lager att plocka fram till frukost eller en och annan maträtt.Äppelmosca 2 kg äpple100 g (1 dl) vattenSkala, kärna ur och skär frukten i stora bitar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med vatten. Koka upp och sänk värmen till medel. Koka under lock, rör då och då, tills frukten mjuknat och är färdigkokt.Stöt frukten med en träslev för en grov konsistens. Eller kör i mixer eller matberedare till ett fint och slätt mos. En smaksak.Tips!Det är gott att blanda äpplen och päron i moset. Eller så kan du koka mos bara på päron. Det finns äppelsorter med ljusrosa-rött fruktkött som ger ett vackert rosa äppelmos. En genväg, som jag gjort här, är att koka moset på äpplet Ingrid Marie med skalet på. När frukten är färdigkokt, pressa den genom en finmaskig sil och lägg skalet på komposten.I min andra bok Baka & ta tillvara tipsar jag både om att göra sitt eget mos på äpplen eller päron och att baka med moset. Jag bakar Havrefrallor med mosat & rivet äpple, Durra- och havrebröd med äpple & äppelmos och Mjuk pepparkaka med äppelmos. Här (reklamlänk) kan du läsa mer om mina böcker.Ännu mera Blomster&BakverkÄnnu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.