Plommonkompott kom jag på att jag kunde göra med de där sista plommonen som jag fick från goda vänner. Den här varianten på kompott har jag tidigare gjort med rabarber som kokas tillsammans med lite sötning och kryddor. Använder mig gärna av äkta ekologisk lönnsirap till denna men agavesirap eller honung skulle säkert också fungera fint. Försöker ju att använda så lite vitt raffinerat socker som möjligt. Rabarberkompotten har jag alltid kryddat med kardemumma och vanilj men plommonen valde jag att smaksätta med kanel och lite mald ingefära. Blev mycket gott! (Nu är jag väldigt förtjust i ingefära så en halv tesked kanske är lite mycket för dig som tycker det är starkt. Bara att ta lite mindre såklart.) Som jag berättat tidigare tar jag gärna en klick av kompotten till frukost - gott att blanda i yoghurt, chiapudding eller ha på gröten. Passar också fint att lägga på pannkakan eller glassen. Den kan också användas till en enkel dessert. Servera i små glas med plommonkompott i botten, en klick vispad crème fraiche eller fet yoghurt på det och till sist lite havrecrunch. Det senare är havregryn som snabbt steks i lite smör och lite rårörsocker. Låt svalna och det blir en frasig god topping! Plommonkompott ca 5 dl plommon 0,5 dl lönnsirap (eller agave) 1 tsk kanel 0,5 tsk mald ingefära lite pressad citron Skölj och kärna ur plommonen. Skär i bitar, jag delade varje plommon i fyra bitar. Lägg frukten i liten kastrull tillsammans med lönnsirap, kryddor och lite pressad citron. Låt sjuda försiktigt på medelvärme tills plommonen mjuknat och liksom kokat sönder. Låt svalna och häll på burk med tättslutande lock. Förvara din plommonkompott i kylskåpet. Den håller sig fin i upp till två veckor. Du har väl inte missat mina ugnsbakade plommon? Och här hittar du receptet på rabarberkompotten. Mer Blomster&Bakverk För ännu mer Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på både Facebook och Instagram.