Kikärtstryfflar med mandel och choklad. Det känns kanske som att jag snöat in lite på kikärtor den senaste tiden. Men visst är det spännande att utforska en ingrediens som känns lite oväntad. Kikärter till exempel kan man baka med i både kokt form och som mjöl.Har du provat att göra tryfflar på kikärtor? Det vimlar av varianter på recept om du googlar på 'chickpea truffles'. Med andra ord kommer du att hitta varianter på tryfflar som du kan anpassa efter vad du tål och tycker om. Här är min variant på kikärtstryfflar. Kikärtstryfflar med mandel och choklad1 tetra eller burk kikärtor (ca 400 g)3 msk honung eller äkta lönnsirap1 msk kokossocker, kan ersättas med annat socker eller ta mer honung4 msk mandelsmör, eller annat nötsmör1 tsk vaniljpulver1-1,5 tsk hel kardemumma, nystött i mortelen nypa flingsalt75 g (1,5 dl) mandelmjöl, kan ersättas med mixade solroskärnor75 g hackad mörk choklad (70%)Till dekoration: 150 g smält mörk choklad (70%)Tips: Välj lönnsirap istället för honung om du vill göra dem veganska. Tänk på att välja rätt choklad om du tänkt göra dem veganska, gluten- eller mjölkfria och kanske helt utan vitt socker. Med andra ord, det här receptet kan du anpassa efter egna preferenser. Och sen kan du dekorera med det du har hemma. Till exempel flingsalt, pistagenöt, mandel, kakao nibs eller bara strö över lite hallonpulver.Gör så härHäll bort spadet från kikärtorna och skölj dem väl. Låt rinna av en stund i en sil.Ta fram en matberedare och lägg i kikärtor, honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt. Mixa på hög hastighet tills det blir en riktigt jämn och fin smet. Häll över smeten i en skål och vänd ner mandelmjöl och hackad mörk choklad med en slickepott tills allt blandats jämnt.Rulla degen till bollar i önskvärd storlek. Fukta händerna lätt om det känns kladdigt. Lägg bollarna på en plåt eller bricka och ställ i frysen att stelna.Smält varsamt den mörka chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel och lägg på bakplåtspapper att stelna. Förvara kikärtstryfflarna i kylen.Så här smälter du choklad i vattenbad: Fyll botten i en kastrull med vatten och koka upp. Dra kastrullen från värmen och sätt en skål ovanpå. Lägg den hackade chokladen i skålen och låt stå en stund. Rör om. Oftast räcker detta för att chokladen ska smälta, men om det är mycket choklad du ska smälta så kan du låta kastrullen stå kvar på plattan med svag värme. P.S. Man måste inte säga att tryfflarna innehåller kikärtor. D.S.Ännu mera kikärterOm du vill prova att baka med kikärtsmjöl kan jag tipsa om Kikärtskakor med choklad och kardemumma. Därefter kan du klicka dig vidare till mina goda spröda sesamkex. Ännu mera Blomster & BakverkÄnnu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk.