Drottningtryfflar, en frisk sötsak på svenska bär, är ett av recepten jag provat från nya boken Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv av Birgitta Höglund. Om du googlar på glutenfritt så lär du förr eller senare hamna på Birgittas blogg Birgitta Höglunds mat. Precis som jag gjort flertalet gånger under åren. En av Birgittas kokböcker finns i hyllan sen länge och jag har tidigare tipsat om en av våra favoriträtter här hemma. Nu är vi roligt nog båda på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag hoppas få träffa Birgitta en vacker dag.Birgitta lagar såväl glutenfritt, LCHF, paleo som sockerfritt och har gjort en omvälvande hälsoresa som hon berättar om i boken. Nyligen gästade hon också Nyhetsmorgon, ett inslag du kan se här. Recepten på allt det goda hon bjöd på i studion hittar du här.Birgittas bok bjuder på kalla smårätter, varma tillbehör, salta och söta bakverk liksom njutbart i glas, burk och flaska. Birgitta berättar också om sin egen hälsoresa och om naturligt läkande med hjälp av naturen. Hon har dessutom fotat alla bilder själv och använt den jämtländska naturen som fotostudio. Jag vill såklart tipsa er om Birgittas bok och frågade om jag fick publicera receptet på drottningtryfflarna hos mig. Det fick jag så gärna - så varsågoda! En frisk sötsak på de svenska superbären hallon och blåbär.Drottningtryfflarca 16 st1 dl blåbär1 dl hallon1 dl kakaosmör (du kan också använda vanligt smör eller kokosolja)5 dadlar2 dl hasselnötter (jag som inte tål det använde istället sötmandel)1/2 pressad citron eller limeATT RULLA I1/2 dl hallonpulverKoka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar. Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme. Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom. Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram allt eftersom. Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor. Så goda!Inte bara drottningtryfflar.Jag har också lagat Birgittas goda ratatouille då vi skördar zucchini för fullt hemmavid. Grönsakerna bräserades i vitt vin och röran blev riktigt god. Härnäst tror jag att jag ska pickla rödlök med lingon, göra svartvinbärssylt utan socker och äggmuffins med fetaost och grönkål. Här hittar du Birgittas bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.Tusen tack Birgitta för att jag fick bjuda på dina drottningtryfflar!