Så plötsligt låg där tre stora bananer som sannerligen hade sett sina bästa dagar. Har så svårt att slänga ätbart så bestämde mig för att få ihop en banankaka utan gluten, mjölk eller smör. Mandelmjöl och kokosmjöl tänkte jag mig blev en bra mjölmix. Tidigare i veckan hade jag läst att smör gärna kan ersättas med olja och/eller osötat äppelmos. Spännande tyckte jag! Och så ville jag smaksätta kakan med kakao och choklad då familjen i övrigt inte är så förtjusta i just banankaka och jag tänkte då att det kanske kunde få över dem på min sida. Men näe, kakan blev lite för mycket exeperiment för att det skulle gå hem. Maken uttryckte sig väldigt diplomatiskt men också tydligt att det inte var en kaka i hans smak. Själv tyckte jag kakan blev både saftig och god. Konsistensen ska sägas, blir rätt speciell och det är nog på grund av oljan och äppelmoset. För mig som nästan helt tagit bort vitt socker så blev kakan saftig och god. För andra som gärna vill att det ska smaka sött går den nog inte alls hem. Tvekade därför lite huvuvida jag skulle publicera receptet här, men jag gör det ändå. Som någon skrev på instagram så är det många som letar efter lite nyttigare recept och om jag så bara hittar en här som bakar min banankaka så har den lite tjänat sitt syfte. Och för egen del har jag receptet sparat här på bloggen för framtiden. [caption id="attachment_2146197720" align="aligncenter" width="1382"] Turligt nog hade jag precis fått hem en Smakbox och där fanns en Raw chokladkaka som passade utmärkt till denna kaka.[/caption] Banankaka utan gluten, mjölk eller smör 150 g (3 dl) mandelmjöl 45 g (1 dl) kokosmjöl 35 g (1 dl) kakao 1 tsk bakpulver en nypa havssalt 2 ägg 3 mogna bananer, mosade 45 g (0,5 dl) raps- eller olivolja 170 g (1,5 dl) osötat äppelmos 50 raw choklad, hackad Värm ugnen till 175°. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan så länge. Knäck äggen och vispa upp dem för hand under någon minut. Mosa bananerna med en gaffel och blanda samman bananer, ägg, olja och äppelmos. Nu är det dags att blanda ihop de torra ingredienserna med de blöta. Vispa runt tills allt är blandat och smeten är helt jämn. Vänd till sist ned den hackade chokladen. Smörj en sockerkaksform med olja och pudra med kakao. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills den känns genomgräddad. Som du kanske ser har jag choklad även utanpå min kaka. Det kom sig av att jag för första gången använde en sockerkaksform jag köpt på loppis och kakan blev väldigt mörk, nästan på gränsen till svart. Misstänker att formen ligger bakom det. Så jag gjorde en ganache genom att hacka kanske 80 g mörk choklad och hälla en espresso över tillsammans med 3-4 msk mandelmjölk. Låt det stå en minut och rör sedan tills ganachen blir jämn och glansig. Häll över kakan. Det blev ju snyggare och framför allt ännu lite godare. Om du vågar göra min lite nyttigare variant av banankaka skulle det göra mig väldigt glad om du skrev en rad och berättar vad du tycker. ∼ Annelie ∼