<div style="text-align: left;">Lyckliga jag som har en hel låda i frysen fylld med jordgubbar som jag köpte med mig hem när vi var på Gotland i somras. Då gjorde jag <a href="https://blomsterochbakverk.se/2015/july/jordgubbsfrossa-och-rarord-sylt.html" target="_blank" rel="noopener">rårörd sylt</a> och tidigare har jag skrivit här om <a href="https://blomsterochbakverk.se/2014/may/hallonsylt-med-chia-och-ingefara.html" target="_blank" rel="noopener">hallonsylt med chia och ingefära</a>. Den här sylten däremot gjorde jag bara genom att mixa tinade jordgubbar, blanda i chiafrön och mörka psylliumfrön och sedan hälla på burk. Nu vet jag precis vad jag kommer att göra flera gånger om!</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Jag valde att inte söta sylten alls, men du kan tillsätta ett par matskedar agavesirap eller honung (tänk på att använda ouppvärmd honung om du vill ha sylten raw). Min sylt höll gott och väl i 14 dagar i kylen. Passar perfekt att blanda i naturell yoghurt och <a href="https://blomsterochbakverk.se/2015/november/chiapudding-med-lakrits-godaste-sattet-att-borja-dagen.html" target="_blank" rel="noopener">chiapudding</a> eller lägga på <a href="https://blomsterochbakverk.se/2014/august/en-lite-lyxig-frukost-till-vardags.html" target="_blank" rel="noopener">frukostpannkakan</a>. Och det smakar ljuvligt och är dessutom bra för magen. De vattenlösliga chia- och psylliumfröna är oerhört rika på kostfibrer och gynnar tarmfunktionen. Chiafröna är dessutom rika på omega-3, magnesium, zink och kalium.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> </div> <div style="text-align: left;"> <div></div> </div> <div style="text-align: left;">Enklare kan det inte bli, allt du behöver är:</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">ca 500 g (1 liter) frysta och tinade bär</div> <div style="text-align: left;">0,5 dl chiafrön</div> <div style="text-align: left;">2 msk mörka psylliumfrön</div> <div style="text-align: left;"><em>eventuell sötning, </em><em>ett par matskedar agavesirap eller (ouppvärmd) honung</em></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer (mixerstav går också bra såklart). Se till att även få med all bärsaft som bildas vid upptining. Mixa samman allt ordentligt. Häll på burk med tätslutande lock. Och så var det klart.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Om du vill ha din sylt lite lösare är det bara att tillsätta lite vatten. Tänk bara på att sylten kommer att få en tjockare konsistens när chia- och psylliumfröna svällt. Förvara sylten i kylen.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Frukost med smak av sommar. Det är fint det.</div>