Dan före dan före dopparedan och jag slänger in ett lite lyxigt avslut på den goda, lite nyttigare julen. Hinner du inte till julafton kan du lika gärna göra dem till nyår. Eller för all del vilken dag som helst när du är sugen på fina praliner som är riktigt delikata. Dessutom är de raw, gluten-, mjölk- och sockerfria. Gjorde dessa till höstens instaträff och skrev om det här men det har inte blivit tillfälle förrän nu att skriva ner recepten till er. Väljer att dela med mig av tre av recepten då det fjärde i mitt tycke inte blev så bra och dessutom kändes det lite krångligt. Så varsågoda. Raw pralin med smak av choklad och lakrits 60 g kakaosmör (finns i hälsokost eller köp på nätet) 3/4 dl kakao (vanlig eller raw) 3 msk agavesirap (kan uteslutas) 2-3 msk lakritspulver Smält kakaosmöret långsamt i en skål över vattenbad. Blanda ner kakaon och rör ihop tills det är jämnt. Tillsätt agavesirap om du önskar tillföra sött. Det blir dock precis lika gott att strunta i detta. Tillsätt sedan lakritspulvret och rör samman. Fördela smeten i pralinformer, ställ in i kylen och låt det stelna. Tycker du inte om lakrits kan du istället tillsätta exempelvis espresso- eller vaniljpulver. Då jag till det här tillfället hade med mig flera olika praliner som gjutits i samma form, ville jag skilja dem åt och pudrade därför pralinerna med lakritspulver när jag tagit ut dem ur formarna. Blev både gott och vackert. Raw pralin med smak av kardemumma 1 dl kakaosmör eller kokosolja 1 dl kakao eller carobpulver 1 msk agavesirap (kan uteslutas) 2-3 tsk grovt malen kardemumma Smält kakaosmör eller kokosolja långsamt i en skål över vattenbad. Tillsätt kakao/carobpulver och agavesirap och blanda samman allt. Smaksätt med 2-3 tsk grovt malen kardemumma. Fyll formar och ställ i kylen att stelna. De här pralinerna dekorerade jag med lite smält choklad och en chokladöverdragen kaffeböna (raw). Raw pralin med kolafyllning 1 dl kakaosmör 0,5 dl kokosolja 0,75 dl raw kakao om sötning önskas, tillsätt lite agavesirap lite vaniljpulver en nypa salt Smält kakaosmör och kokosolja långsamt i en skål över vattenbad. Blanda i kakao, eventuell sötning och smaka av med vaniljpulver och salt. Första steget blir nu att fylla botten på dina formar med någon millimeter choklad. Ställ in i kylen (eller frysen) att stelna och under tiden gör du kolakrämen. Se till att chokladen stelnat innan du fyller med kolakrämen. 1 dl dadlar 0,5 dl vatten 1 dl naturella cashewnötter (malda till mjöl) en nypa salt vaniljpulver Mixa dadlar och vatten till en slät smet. Tillsätt cashewmjöl, salt och vanilj. Mixa allt till en kräm. Fyll en sprits med krämen och fyll mitten av formarna. Försök att hålla fyllningen till mitten så att chokladen kan täcka allt runtom. Tänk också på att fyllningen inte ska bli för hög utan att chokladen ska täcka fyllningen helt och hållet. När du spritsat all fyllning fyller du på med chokladsmet runtom och kyler pralinerna tills de stelnat. De här spritsade jag bara lite choklad över som dekoration. Och vill du inte behålla alla praliner för dig själv kan du alltid tillverka några till en god vän och slå in i lite fint silkespapper eller cellofan. Blir finaste gå-bort-presenten. Speciellt till någon som undviker vitt socker och det där vanliga godiset. Praliner med omtanke det här. Omtanke om hjärta och mage.