Ikväll har jag gått från matbord till dator för att bjuda er Veckans Vego. En oerhört välsmakande indisk gryta som går under namnet Dhal, eller Daal. Den här grytan stöter man ofta på när man letar vegetarisk inspiration. Jag som inte är alltför förtjust i indisk mat har haft den i prova-på-högen ett tag och ikväll kände jag att det var dags. Med det här snöandet och slaskandet som nått Stockholm och Roslagen idag så behövdes något värmande. Och detta var både riktigt gott och en lättlagad och snabb vardagsrätt. Dhal, indisk linsgryta 4 portioner 2 morötter 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 msk färsk ingefära 3 krm chiliflakes 1 msk garam masala 1 tsk koriander 1 tsk spiskummin 1 tsk gurkmeja 4 dl röda linser 1 burk/tetra krossade tomater 1 burk/tetra kokosmjölk 1 msk grönsaksbuljong 2 dl vatten Och så här gör du: Tärna morötter, hacka lök och vitlök samt riv ingefäran. Fräs allt i olivolja en liten stund och tillsätt sedan alla kryddor. Fräs någon minut. Blanda sedan i linser, krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Rör om och låt puttra i 20-25 minuter på svag värme. Rör om ett par gånger. Pressa till sist i lite lime och smaka av. Vi tyckte att kryddningen var alldeles utmärkt balanserad men tillsätt salt om du önskar. Vi valde att servera grytan med gröna blad och fetaost som tillbehör. Och en skiva av det nybakade glutenfria brödet. En vardagsmiddag med mycket smak som vi kommer att laga flera gånger.