<div style="text-align: left;">I fredags lade jag ut en dagens-lunch-bild på <a href="http://instagram.com/anneliesblomsterochbakverk" target="_blank" rel="noopener">instagram</a>. Hade kokat ihop en broccolisoppa som serverades med cashewgrädde och jag tyckte det blev riktigt gott, grönt och friskt. Fick frågan om receptet fanns på bloggen och det är klart ni ska få ta del av det. Tänker att det blir en utmärkt start på året med en grön soppa i kategorin Veckans Vego. Det blev ett litet uppehåll över jul- och nyårsvilan men nu är det dags att åter botanisera bland recept och försöka bjuda er på ett grönt sådant i veckan. Först ut är alltså denna broccolisoppa.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em>Tänk bara på när du ska göra soppan, att cashewnötterna ska blötläggas i minst 4 timmar men gärna över natt.</em></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Broccolisoppa, 2 portioner</strong></div> <div style="text-align: left;"><span style="-webkit-text-size-adjust: auto; background-color: rgba(255, 255, 255, 0);">250 g broccoli, hackad</span></div> <div style="text-align: left;"><span style="-webkit-text-size-adjust: auto; background-color: rgba(255, 255, 255, 0);">100 g gul lök (2-3 medelstora), hackad</span></div> <div style="text-align: left;">3 vitlöksklyftor, hackade</div> <div style="text-align: left;">1/4 grön chili, finhackad</div> <div style="text-align: left;">1 grönsaksbuljongtärning <em>(eller 1,5 tsk ekologiskt buljongpulver)</em></div> <div style="text-align: left;">5-7 dl vatten</div> <div style="text-align: left;">1 tsk citronsaft</div> <div style="text-align: left;">cayennepeppar</div> <div style="text-align: left;">havssalt</div> <div style="text-align: left;">lite olja</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Cashewgrädde</strong><span style="font-size: 13px; line-height: 18px;"> </span></div> <div style="text-align: left;">75 g naturella cashewnötter</div> <div style="text-align: left;">1 dl vatten</div> <div style="text-align: left;">1 vitlöksklyfta</div> <div style="text-align: left;">1 tsk citronsaft</div> <div style="text-align: left;">en nypa havssalt</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Lägg cashewnötterna i en skål med vatten och låt stå i minst 4 timmar eller allra helst över natt.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Börja sedan med cashewgrädden genom att mixa cashewnötterna med vatten, vitlök, citron och salt tills det blir krämigt. Ställ åt sidan så länge.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Dags för soppan. Dela och finhacka lök, vitlök och chili. Hacka broccolin i samma storlek. Fräs löken några minuter i kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök och chili och låt det fräsa med ett par minuter. Häll på vatten <em>(jag tog den större mängden enligt receptet men tyckte det blev lite för mycket så prova dig fram)</em>, lägg i buljong och låt allt koka upp. Lägg nu i broccolin och låt den koka med i ungefär 5 minuter, så att den blir lite al dente. Mixa sedan alltsammans till en jämn och fin soppa.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Smaka av med lite pressad citron, salt och cayennepeppar. Servera tillsammans med cashewgrädden.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em>Receptet kommer från <a href="http://kurera.se/" target="_blank" rel="noopener">Kurera</a> Magazine.</em></div> <div style="text-align: left;"><em> </em></div> <div style="text-align: left;">Grönt är skönt. Och gott.</div>