Varm sallad med räkor, chili och mango är en rätt som jag bjudit på flera gånger - och då ska man komma ihåg att jag oftast väljer att laga nya rätter. Så något som återkommer i Anderssonska köket när det vankas gäster är troligtvis både gott, enkelt att tillaga och en rätt som kan förberedas. Perfekt när exempelvis bokklubben kommer hem på middag en vardagkväll. Räkorna kan skalas och marineras redan kvällen före och om man så vill kan grönsakerna hackas och brödtärningarna rostas. Även om det går rätt snabbt att få till alltsammans inför serveringen. Strax före servering kokar du valfria gryn och wokar räkorna. Sedan är det bara att montera salladen.I receptet står det att man gärna kan använda färska räkor då de frysta släpper ifrån sig vätska under marineringen, men jag har alltid använt frysta och tycker det går fint. Och jag väljer att servera min sallad med hela räkor.Varm sallad med räkor, chili och mango4 portioner1 kg färska räkor0,5 dl olivolja2 st chilifrukter (spansk peppar)3 st vitlöksklyftor4 dl grönsaksbuljong1 msk smör4 dl couscous/bulgur/quinoa eller andra gryn1 liter sallad, skuren (eller färdig på påse)150 g sockerärtor2 st mangofrukter1 st gul paprika1 dl rödlök, grovt hackad3 dl brödtärningar, rostade2 msk äppelcidervinägerflingsaltKall sås:2 dl iMat fraiche (eller vanlig creme fraiche)2-3 tsk PersilladeSkala räkorna. Kärna ur och finstrimla chilin och finhacka vitlöken. Blanda med olivolja och lägg i räkorna. Låt de marinera minst 1-2 timmar eller allra helst till nästa dag.Inför serveringen kokar du valfria gryn. Sist hittade jag en god blandning av flera sorters gryn och fröer vilket blev gott. Koka gärna grynen i grönsaksbuljong och ca 1 msk smör för en godare smak. Följ i övrigt instruktionerna på förpackningen.Skär sallad och lägg ut på ett stort fat. Vill du vara ännu mer bekväm kan du köpa färdigskuren sallad på påse.Kärna ur mangon och skär i bitar. Själv köper jag gärna fryst mango.Förväll sockerärtorna och skär paprikan i små bitar. Grovhacka rödlöken. Fördela nu sockerärtor och mangobitar på salladen. Lägg på nykokta gryn och därefter paprika och rödlök.Hetta upp en stor stekpanna ordentligt. Fräs räkorna med chilimarinaden i högst 1/2-1 minut. Rör runt och se till att de bara blir precis lagom varma. Toppa salladen med räkorna och droppa över ett par msk äppelcidervinäger. Strö över lite flingsalt och rostade brödtärningar. Servera omgående.Ibland är det gott med en kall sås till och då har vi en favorit här hemma. Blandar bara ihop creme fraiche med ett par teskedar Persillade (torkad krydda). Det blir gott!Receptet kommer från Allt om mat.