Svartkål och alla sorters kål är verkligen en tacksam råvara under vinterhalvåret. Har som ambition att odla kål ett år, blir så inspirerad när jag ser andra skörda dessa härliga grönsaker under hela vintern. Kål är också en relativt billig råvara som man kan laga mycket gott med. Och kålen följs av våra svenska rotfrukter som det är lätt att hitta både ekologiskt och närodlat av i hyllorna.Oftast blir det grönkål här hemma hos oss men så hittade jag fin ekologisk svartkål och tänkte det var gott med lite omväxling. Svartkål kallas också palmkål och är en korsning mellan savoykål och grönkål. Här hemma hos oss mixas både grön- och svartkål gärna ner i en grön smoothie. Det är också gott att smörsteka lite hastigt och servera med stekt halloumi, picklad rödlök och lite av det andra som finns i kylen. Grön- och svartkål är också väldigt gott ihop med apelsin eller äpple. Lunch av svartkål och rester.Häromveckan snodde jag ihop denna lunchpanna som bestod av rester jag hittade i kylen. Några blad skuren svartkål stektes mjuka i lite olja på medelvärmen. Sänkte värmen och tillsatte några skivor gurka, de sista småtrötta selleristjälkarna, ett klyftat äpple och så hade jag i bönpastan som var över från gårdagens middag. Det sista jag gjorde var att röra i lite gröna salladsblad och toppa det hela med picklad rödlök och svarta oliver. En sådan här sallad blir min mage gladare av att jag värmer lite försiktigt. Gott som hejsan blev denna man-tager-vad-man-haver-lunch. Kål är ju också vansinnigt vackert. Svartkål är mera blågrön än svart och jag kan verkligen förstå att det finns blomsterkreatörer som använder den i arrangemang. Dock fick jag tipset att kålen börjar lukta efter ett slag så kanske något att göra för ett speciellt tillfälle och om man har gott om det. Vill ju inte att festen ska lukta gammal kål, hua!Ännu mera kål.Hoppas att jag inspirerat dig till att använda mera kål i köket. Om du vill botanisera bland recept här inne kan du såklart använda sökrutan. Annars kanske det kan passa med Ugnsrostad pumpa, grönkål och saffranshalloumi eller min grönkålssallad jag gör varje år i juletid. Ännu mera Blomster&Bakverk.För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.