En god soppa smakar alltid bra och en magsmart sötpotatissoppa smakar ännu bättre. Sötpotatis tycker vi om här hemma och den är både full med näring och fibrer som är bra för magen. Linserna med sitt protein mättar fint och både ingefära och chili är finfint sällskap till sötpotatisen. Receptet kommer från boken Magsmart, mat för en lugnare mage och bättre hälsa, skriven av näringsfysiolog David Jonsson. Har tipsat er om boken tidigare och tänkte nu att jag skulle laga mig igenom flera av recepten. Först ut är denna smakrika soppa. Sötpotatissoppa 4 portioner 1 skalad vitlöksklyfta 1/2 chilifrukt 800 g sötpotatis 1 dl torkade röda linser 2 msk riven ingefära 2 tsk spiskummin 4 dl kokosmjölk 5 dl grönsaksbuljong (utspädd) 0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar Skala vitlöken, skär vitlök och chili fint. Hetta upp en kastrull med lite olja och fräs vitlök och chili. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i kastrullen, koka upp och låt koka i 15-20 minuter tills sötpotatisen är ordentligt mjuk. Mixa med en mixerstav till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och servera. Här kan du förresten få ett smakprov på boken Magsmart. Tips! Om du som jag följer bloggen Food Pharmacy och deras professor Stig Bengmark så har du kanske läst att kokta rotfrukter och grönsaker kan ha en stor blodsockerhöjande effekt. Helst ska man låta grönsakerna svalna något så att fibrerna får återhämta sig, något som kallas rekristallisering. Att låta de kallna helt och sedan lätt värma på dem får samma effekt. Något jag försöker tänka på. Kan varmt rekommendera er att prova på denna goda vackra soppa.