En ljummen sallad med rostad butternutpumpa, grönkål och äpple. Tre råvaror som jag verkligen älskar och ville få med i samma rätt. Månadens gröna var en matutmaning som pågick under ett par års tid.Ljummen sallad med rostad pumpa, grönkål & äpple4 portioner1 medelstor butternutpumpa (ca 800 g)1 tsk kummin1 tsk kanel1/4 tsk cayennepeppar3-4 msk olivoljaflingsalt1 påse 5 gryner (eller annan bas som du tycker om, kan såklart vara både quinoa, råris, bönpasta, bulgur eller annat)250 g grönkål (ca 1 liter strimlad)1-2 st äpplen1 dl torkade berberis (eller tranbär)ev. sötmandelDressing:2 msk äppelcidervinäger1 msk äppelmust eller juice1 msk lönnsirap (äkta)2 tsk dijonsenapsalt och peppar1 dl olivoljaSätt ugnen på 90 grader. Börja med att skala och tärna butternutpumpan i 2-3 cm bitar. Lägg i en bunke och tillsätt kryddor och olja och rör om så att pumpan täcks av olja. Bred ut på bakpappersklädd plåt och rosta i ugn tills mjukt. I min ugn tog det 1,5 timme. Låt sedan pumpan svalna. Det här kan du förbereda i god tid *).Under tiden kan du koka grynen enligt instruktion på påsen. Ställ undan och låt svalna.Ta nu hand om grönkålen. Skölj och skär bort rotstocken och strimla bladen. Klyfta äpplena. Värm en stekpanna och ha i lite olja. I med kålen (ta lite i taget) och äppelklyftorna och rör om tills allt mjuknat. (Du kan också steka kål och äpple för sig beroende på hur stor panna du har.) Salta och peppra.Gör dressingen genom att först blanda samman vinäger, must/juice, sirap, senap, salt och peppar. Tillsätt sedan olivoljan droppvis medan du vispar och fortsätt vispa tills allt blandats väl.Dags att montera salladen. Lägg grynen i botten av en stor skål, fyll på med grönkål, äpplen och pumpa och toppa sedan med torkade berberis (det här är en ganska så ny bekantskap för mig och tycker den är riktigt god till både sallad och frukostsmoothie, men det går precis lika bra med exempelvis granatäpple) och om du så önskar lite rostad sötmandel. Servera gärna salladen ljummen eller rumstempererad och tillsammans med dressingen.*) Fördelen med att förbereda rotfrukter i god tid och låta dem kallna är att det då bildas nyttiga fibrer (resistent stärkelse). Man kan låta dem kallna och sedan ljumma på dem och fortfarande bibehålla de goda egenskaperna. Och när de tillagas på svagare värme så bevaras allt det nyttiga.