Rostad sötpotatissallad med fetaost och granatäpple. Ja, ni hör ju redan hur gott det här inlägget kommer att bli och jag kan lova er att ni kommer att tycka om receptet. Är det några ingredienser ni inte gillar kan de alltid bytas ut eller tas bort. En förutsättning är förstås att ni tycker om sötpotatis. Det gör vi. Det senaste året har det verkligen blivit en favorit i grönsakslådan. Så mycket gott man kan göra med sötpotatis! Har tidigare tipsat om både biffar (favoriträtt!) och gratäng. Knytkalas!I fredags hade vi en så lyckad utekväll hemma med partytält dukat för 27 personer. En av de bokklubbar jag är med i har för andra året i rad setts tillsammans med makar och barn en kväll där en av oss står för värdskapet men alla bidrar med något till bordet. Eftersom vi inte fick ihop en kväll när alla kunde förrän i augusti så blev det lägligt nog kräftor som huvudingrediens. Till detta gjorde vi bland annat ett par pajer med kantareller och spenat-fetaost som var både gluten- och mjölkfria, den härliga salladen och så bakade jag bröd. Såklart.Ibland är det så härligt att få baka bröd med gluten. Att få sätta händerna i en deg fylld med glutentrådar och få lyfta ut ett bröd ur ugnen med en sådan där perfekt lite skrovlig och vacker yta. Hur man än vrider och vänder på det så är det svårt att baka snygga, glutenfria bröd. Tur då att jag får tillfällen att baka till andra. Däremot saknar jag faktiskt inte att äta bröd med gluten, har helt kommit ifrån det och det har såklart att göra med att jag mår bättre utan. Och att jag bakar gott glutenfritt bröd som inte får mig att sakna det där andra.Rostad sötpotatissallad med fetaost och granatäpple(4 portioner)800 g sötpotatis1 msk riven ingefära2 st vitlöksklyftor2 msk olivoljaSalt och svartpeppar1 förpackning linser (färdigkokta eller så kokar du lagom mängd själv)1 ask eller stor påse spenat1 st paprika1 tråg färska sockerärtor200 g fetaost1 st granatäppleDressing:2 msk olivolja1 msk vit balsamvinäger1 tsk honungSätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i klyftor (eller skrubba och behåll skalet på) och lägg i en bunke. Skala ingefära och vitlök och riv fint på rivjärn. Blanda med olja och häll det över potatisklyftorna. Rör om ordentligt och lägg sedan på plåt. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen i ca 30 min. Låt sedan potatisen svalna något.Sila av linserna, skölj spenat, paprika och sockerärtor. Skär paprikan i bitar. Gröp ur granatäppelkärnorna och lägg i en skål. Blanda ihop en dressing av olivolja, balsamvinäger och honung i en liten skål.Varva sötpotatis med spenat, paprikabitar, sockerärtor, linser och dressing på ett fat. Smula över fetaost och strö till sist över de vackert röda granatäpplekärnorna. Klart att servera. Och njuta. En familjekväll som blivit till en väldigt trevlig tradition. Och när jag tänker efter kommer den att fortgå i sex år till innan alla haft sin kväll. Då är våra äldsta barn i 19-20-årsåldern. Kanske att det inte behövs något partytält då. Så underbart det är med vänskap som håller i sig bland både stora och små.