Rostad pumpa med grönkål, sötmandel och pasta blir till en härlig vardagsrätt som är hyfsat snabblagad. Funkar utmärkt både som vegorätt på veckomenyn eller att bjuda vänner på. Om du inte äter den klassiska pastan tycker jag att både rispasta och bönpasta är ett gott alternativ utan gluten. Lite om butternutpumpaJag är riktigt förtjust i butternutpumpa (Cucurbita moschata), eller butternut squash som den också kallas. Det är en slags vintersquash. som ofta väger mellan 3 till 5 kilo och har en lite nötaktig smak med mycket sötma som påminner om både sötpotatis och vanlig pumpa. Skalet är ljust och innehållet vackert orange. Ju mognare den blir desto intensivare färg och sötare smak. Den är oerhört god att rosta, kan användas till soppor och grytor men även i bröd och muffins. Butternutpumpan är rik på fibrer, magnesium, vitaminerna A, C och E. Fördelen med butternutpumpan är också att den håller väldigt länge i kylen (såtillvida den inte har någon skada på skalet) så du kan köpa hem den och låta den mogna tills du vet vad du vill laga till.Bönpasta med grönkål och rostad pumpa4 portioner1 medelstor butternutpumpa200 g grönkålen näve sötmandel100 g pecorino eller parmesanolivolja, balsamico, salt och pepparen nypa chiliflakes1 paket bönpastaFörbered pumpa, grönkål, mandel och ostSätt på ugnen på 225 grader. Skala pumpan, dela och kärna ur den och skär sedan i bitar om 2-3 centimeter. Ringla lite olivolja på en plåt, på med pumpabitarna och strö på lite chiliflakes, salta och peppra. Blanda om och rosta pumpan mitt i ugnen i ca 20 minuter.Under tiden river du av bladen från grönkålen till mindre bitar (stammen kan du spara och stoppa i råsaftcentrifugen om du tycker om att juica). Fräs sedan kålen på låg värme i lite olivolja i 10 minuter tills den mjuknar. Jag börjar med hälften av kålen, när den minskat i omfång av värmen fyller jag på med resten. Vänd om kålen lite då och då så att den mjuknar jämnt. Salta och peppra.I en torr stekpanna rostar du sötmandeln tills det börjar knäppa lite och den får färg. Vakta noga så den inte blir bränd. Riv osten fint. Ställ både mandel och ost åt sidan så länge. Allt detta kan förberedas.Koka pasta och serveringKoka upp vattnet till pastan i en stor kastrull och koka enligt anvisningar. Se till att spara ca 2 dl av kokvattnet innan du häller av den färdigkokta pastan. Låt pastan rinna av något. Blanda sedan pastan med den rostade pumpan och stekta grönkålen. Häll på kokvattnet och det mesta av den rivna osten. Hetta upp alltsammans och vänd försiktigt så att allt blandas. Häll upp alltsammans på ett stort och vackert fat. Salta och peppra lite extra och ringla gärna över en god olivolja och en skvätt balsamico. Strö till sist över den rostade mandeln. Servera genast och ställ fram en skål med resten av den rivna osten.En riktigt god rätt den här årstiden. Smaklig spis!Ännu mera pumpaEn annan kycklingrätt som är riktigt trevlig att bjuda på och toppen då den förbereds i god tid är denna rimmade kyckling.Ännu mera Blomster&BakverkFör ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.