Provencalsk grönsakslåda är perfekt när både potatis, purjolök och palsternacka är i säsong. Här kan man förstås anpassa rätten efter det man själv tycker om. Ni behöver verkligen inte använda så många olika sorter som jag gjorde, men det blev en riktigt god rätt. Jag köpte hem ett gäng olika grönsaker och det som tar tid med den här rätten är skalandet och skärandet. Med en mandolin i köket går det däremot som en dans. Nu fick jag en del grönsaker över och jag har mera uppskattat mängderna åt er nedan, då det helt beror på hur stor form man använder. Det skivade som blev över slängde jag över i en mindre form som fick stå tillsammans med gjutjärnsgrytan i ugnen. Jag utgick också från vad som inte bara skulle smaka gott tillsammans utan också se vackert ut. Valde en potatis med rött skal som fick sitta kvar och sötpotatisen har ju en härlig färg. Likaså betorna, som bidrar med så vackra färger. Provencalsk grönsakslåda Ugn 220° Portioner 4-6 1-2 purjolökar 5-6 små potatisar 1-2 sötpotatisar 1-2 små palsternackor 2-3 polkabetor 2-3 gulbetor 1 rödbeta 1 rättika 1/4 rotselleri 3-4 jordärtskockor 1 liten kålrot Färska örter (timjan) Salt Buljong och/eller krämig kokosmjölk Gör så här: Skölj, skala och skiva alla grönsaker tunt. Här är det en fördel om skivorna är någorlunda lika stora. Börja med att värma purjolöken i lite olja på medelhög värme i en stor stekpanna. Vänd lite då och då, men låt den ligga bara 5 minuter i pannan tills den är mjuk och lite gyllene. Lägg purjolöken i botten av grytan och försök att göra ett jämnt lager. Nu är det bara att börja trava skivorna med grönsaker och lägga på rad så att det bildar en yttre och en inre cirkel. När du väl fått till två cirklar kan du trycka dit flera skivor emellan. Nu kan du välja att ställa in formen precis så här och det blir jättegott. Men, du kan också göra iordning lite grönsaksbuljong och hälla på. Kanske bara en 2-3 dl. För att göra det hela ännu godare valde jag också att hälla på en krämig kokosmjölk. Måttade aldrig, men på ett ungefär 2 dl. Det är egentligen bara botten som ska täckas, det ska inte gå upp över grönsakerna. Tillsätt gärna lite salt och färska örter. Jag använde timjan. Och om du vill kan du såklart strö över lite riven ost. Sedan är det dags att grädda grönsakslådan. Ställ in i mitten av ugnen. Det tar ca 45-60 minuter tills grönsakerna är mjuka. Känn med en provsticka. Så här såg det ut när min grönsakslåda kom ut ur ugnen. Härligt krämig i botten och ändå är grönsakerna lite krispiga upptill. Mycket gott! Den här rätten kan man servera som en egen rätt eller som ett tillbehör. Månadens Gröna april - tema P Det här är ett inlägg som skrevs när matutmaningen Månadens Gröna pågick. Syftet var att sprida matglädje och inspiration kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Det publicerades i mars 2017 och det var jag som var månadsvärd för april där temat för utmaningen var P som i Potatis, Purjolök, Palsternacka. Och Påsk. Samlingsinlägget till den utmaningen med alla receptbidrag kan du hitta här. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.