<div style="text-align: left;">Under sommarmånaderna juli-september går det att hitta fin färsk och närodlad fänkål i butiken. Övrig tid på året importeras den från olika delar av Europa. Hela växten är ätlig och rik på både c-vitamin, fibrer och karoten. Bladen liknar dill och doften minner om lakrits. Frukten är ett torrt frö som kan användas i både brödbak, såser och till fisk. Hela, stötta eller malda. Det sägs att fänkål bland annat ska kunna bota hosta, öka aptiten och vara bra för matsmältningen.</div> <div></div> <div>Jag är väldigt förtjust i fänkål. Kanske att det kan vara kopplat till min kärlek till lakrits. Fänkålen kan skäras tunt på mandolin till sallader - till jul gör jag en underbar sallad med just tunn fänkål, filéad apelsin, granatäpple och en god dressing - eller blandas ner i en gryta. Fänkål är ett ypperligt sällskap till fisk. Lotta Lundgren har skapat ett ljuvligt recept på <a href="http://hemmafru.taffel.se/2009/02/11/fankalsrisotto/" target="_blank" rel="noopener">fänkålsrisotto</a>. God som den är eller i sällskap till grillad fisk. Receptet på nätet skiljer sig något från det som är i den fantastiska kokboken <a href="http://www.bokus.com/bok/9789113055008/om-jag-var-din-hemmafru-eller-hur-man-far-en-vardag-att-smaka-som-en-lordag/" target="_blank" rel="noopener">'Om jag var din hemmafru'</a>. Nedan är receptet från boken.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;"> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: justify;"> <div style="text-align: left;">Skär bort rotstocken och de sega skotten från fänkålen men spara vipporna. Skär ner i grova bitar, lägg i kastrull och häll på precis så mycket vatten att det täcks. Sjud fänkålen mjuk under lock. Stöt fänkålsfröna i mortel och tillsätt så att de hinner koka med några minuter. Kör fänkål, vippor och kokvatten till en slät puré i matberedare eller mixer. Tvätta och riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av citronen. Slå rejält med olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs zest, finhackad schalottenlök och vitlök på låg värme några minuter. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning - använd träslev och se upp så att ingenting bränner fast. Tillsätt vinet och låt koka in under ständig omrörning. Höj eventuellt värmen - det ska bubbla och fräsa när vätskan tillsätts. Koka under tiden upp buljongen. Tillsätt en slev het buljong i taget och låt allt koka in innan du tillsätter ny. Och rör! En risotto är i ständig rörelse tills den ställs på bordet. När riset börjar få rätt konsistens, mjukt yttre med tuggig liten kärna, tillsätt fänkålspurén. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och pressad citron. Vänd slutligen ner creme fraiche och finhackad dragon. Servera med sallad och grillad fisk.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;">Kan varmt rekommendera denna krämiga risotto med smak av fänkål och citron. Hur gott som helst.</div> </div> </div> </div>