Den goda maten eller det goda samtalet, vad är viktigast för dig?Jag lyssnade nyligen ikapp på några avsnitt av Spanarna (Sveriges radio). Perfekta sällskapet i lurarna när jag har timmar med bildredigering framför mig. Säsongsfinalen den 20 juni gästades av bland annat Niklas Källner och de pratade om sina midsommartraditioner. Då sade han ungefär så här:"Det viktigaste, det är ju lunchen. Sillunchen med snapsen. Den är oerhört viktig för mig. Jag är inte någon matkonnässör i övrigt, för då tycker jag att det goda samtalet är mer viktigt än själva maten." Det goda samtalet.Det där stannade kvar hos mig, att det goda samtalet är viktigare än själva maten. För visst är det så. Det viktigaste är inte vad som läggs på tallriken utan att duka ett bord för vänner och samtal. Sedan tänker jag inte hymla med att jag verkligen tycker om att planera vad vi ska bjuda på, men en spontan middag kan vara något av det bästa som finns.Skulle det vara ont om tid eller idéer så går det utmärkt att fixa något enkelt eller köpa färdigt. Trerätters bjuder vi förresten sällan på. Gärna ett välkomnande glas bubbel med tilltugg, en varmrätt och dessert. Räcker fint!Jag älskar till exempel att bjuda in till middag när jag fyller år. Men det är ju inte för maten (eller presenterna) utan för att det är ett utmärkt tillfälle att samla familj och vänner. Det goda samtalet. Och trots att jag fyller år dagen före julafton så får vi varje år duka långbord. Det är underbart! Kycklinggratäng med svamp, soltorkade tomater, dijon & parmesan,.Den goda maten.Under våra år tillsammans har Mats mer än en gång frågat om vi inte kan bjuda på något vi bjudit på förut. Men jag älskar att laga nya rätter och har väl lärt mig att se på ett recept om det kommer att bli gott eller inte. Jag kan däremot förstå honom och vi har ett antal rätter som lagats mer än en gång. Men som jag nyligen hörde någon säga - livet är för kort för att inte laga nya rätter hela tiden. Vardagsmaten är dock en helt annan femma.Jag är ju med i två bokklubbar och i den ena ses vi alltid på fredagar och i den andra en vardagkväll. Då vill det till att laga något som inte tar alltför mycket tid eller att ha förberett det mesta. De här kvällarna är det verkligen det goda samtalet som är i fokus. Min vän Anette har berättat att i deras bokklubb äter de alltid räkmacka. Värdinnan handlar hem räkor, bröd, majonnäs och kokar ägg. Typ. Och kyler det vita vinet. Sedan skalar var och en sina räkor och monterar sina smörgåsar. Under samtalets gång.En annan Annette (helt slumpmässigt, men lite lustigt att de har samma förnamn) har berättat att de ibland kan köpa färdiga pizzor från pizzerian. Enklaste sorten. Och sen dukar de upp med allehanda delikatesser som var och en får toppa sin pizza med. Härligt ju!Det är lätt att se framför sig att det bjuder in till härliga samtal både kring plocket och bordet. Du märker att jag både går igång på själva maten och samtalen. Men tid ihop med nära och kära kommer alltid att vara det som betyder mest. Då kvittar det om det står ett långkok på bordet eller en låda hämtmat. Låt gästerna plocka ihop sin egen poké bowl. Så trevligt och gott!Middagstips.Jag älskar att bjuda på sådant som kan förberedas i god tid. Ni vet, det är bara det där sista som ska fixas och man hinner vara med i samtalen som förs innan man sätter sig till bords. Jag har också haft middagar där jag satt gästerna vid köksbordet med varsitt glas bubbel och sedan gjort det sista vid köksbänken. Det där tycker gästerna alltid känns härligt.Låt mig inspirera med några rätter som både går fint att förbereda och som passar när man är flera runt bordet. Visst är det lite arbete med att skära morötter och fläsk liksom att mäta upp allt, men väl i pannan så får det puttra länge och långsamt. Du har tid till annat och det här är en god köttfärssås som kan göras dagen innan. Gör den på viltfärs eller nötfärs men hoppa för allt i världen inte över rosépepparn. Räkfylld laxfilé med sherrysås och pressad potatis. Den här rätten har gjort succé flera gånger nu. Och såsen, ja den är så god. Såsskålen är renskrapad varje gång kan jag säga. Den här fisksoppan är en sådan rätt som vi gjort flertalet gånger. Den är så god och basen kan förberedas dagen. Strax före servering värms soppan upp, fisken läggs ner och blir klar på ett par minuter. I med räkor och sedan plocka fram den färdiga saffranskrämen och rivna parmesanen. Den rimmade kycklingen med örtsås är perfekt bjudmat som görs klart i god tid och sedan bara läggs upp. Alltid lika uppskattat! Inte mer än rätt att avsluta det goda inlägget med ett recept som är mäkta populärt. En makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev. En klassisk gryta som passar utmärkt att förbereda och bara blir godare av att stå till sig. Perfekt bjudmat alltså!Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida.