<div style="text-align: left;">Den här veckan vill jag inspirera er till att laga denna fantastiskt goda vegogratäng med aubergine, tomatsås, basilika och parmesan. Lättlagat med goda smaker. En rätt som man kan äta som den är, kanske med en brödbit och enkel sallad till, eller tillsammans med en bit fisk, fågel eller kött. Lika gott att äta till vardags som till fest. Kan också tänka mig att det är gott att blanda i lite oliver eller inför servering strö över lite hackad mandel eller kanske pinjenötter och få det där crunchet som jag tycker är så gott.</div> <div></div> <div style="text-align: left;"> </div> <div style="text-align: center;"> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Receptet kommer från en av nykomlingarna i kokbokshyllan, Sally Voltaires mat av Sally Voltaire. Det här är första rätten jag lagat från boken men verkligen inte den sista. Mycket fin inspiration, både i text och bild. Ett förhållningssätt till mat som jag tycker om. Så här står det på omslaget:</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em>"Den här boken är inte skriven för en liten skara vegofrälsta. Den här boken är för alla andra. Jag vill visa att en sallad kan vara så mycket mer än några salladsblad och tomater. Att det kan vara en hel måltid som inte behöver ta en evighet att tillaga. Och att grön mat inte behöver innebära överkokta kikärtor i smaklös buljong. Att det kan vara något oväntat. Och gott. Man behöver inte vara vegetarian för att laga grönsaker. Det räcker med att man är hungrig." </em></div> <div style="text-align: left;"><strong> </strong></div> <div style="text-align: left;">Och innehållet uppfyller verkligen det som omslagets budskap förmedlar. Ser fram emot att laga många goda rätter och inspireras till mera vegetariskt. <a href="http://www.bonnierfakta.se/bocker/mat-och-dryck/s/sally-voltaires-mat/" target="_blank" rel="noopener">Här</a> kan du läsa mer och även <a href="http://media.bonnierforlagen.se/bladderex/?isbn=9789174244717" target="_blank" rel="noopener">provläsa</a> boken.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;"> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Melanzane alla parmigiana</strong></div> <div style="text-align: left;"><em>(4 personer)</em></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">3 auberginer, skivade på längden</div> <div style="text-align: left;">1 gul lök, finhackad</div> <div style="text-align: left;">2 vitlöksklyftor, tunt skivade</div> <div style="text-align: left;">2 burkar krossade tomater <em>(800 g)</em>, av bra kvalitet</div> <div style="text-align: left;">2 msk tomatpuré</div> <div style="text-align: left;">0,5 msk tamarisoja <em>(kan uteslutas)</em></div> <div style="text-align: left;">1 kruka basilika</div> <div style="text-align: left;">150 g parmesanost, riven</div> <div style="text-align: left;">olivolja till stekning</div> <div style="text-align: left;">salt och svartpeppar</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Gör så här:</strong></div> <div style="text-align: left;"> <ol> <li>Sätt ugnen på 180 grader.</li> <li>Strö salt (vanligt bordssalt) över aubergineskivorna och stapla dem på varandra på en tallrik. Låt stå i minst 30 minuter (gärna upp till 1 timme) tills det vätskar sig.</li> <li>Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken i någon minut tills löken blir genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och eventuellt soja. Smaka av med salt och svartpeppar och klipp ner hälften av basilikan.</li> <li>Torka av saltet och vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper eller ren kökshandduk.</li> <li>Varva aubergineskivor, tomatsås, de resterande basilikabladen och riven parmesanost i en oljad ugnsform. Avsluta med att ringla lite olja över och tryck dit de sista basilikabladen.</li> <li>Sätt in formen i ugnen och baka i cirka 1 timme och 10 minuter.</li> </ol> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Gratängen är glutenfri. Är du känslig mot komjölk skulle jag föreslå att du river ner pecorino istället för parmesan. Blir precis lika gott. Gratängen går också finfint att förbereda dagen innan.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">En riktigt god vegorätt som kan bli</div> <div style="text-align: left;">en återkommande favorit på menyn.</div> <div style="text-align: left;">♥</div> </div> </div>