<div style="text-align: left;">Det är köttfri måndag och passande nog slängde jag ihop två pajer igår som får bli Veckans Vego. Lite fegvego den här veckan eftersom både ost och ägg är med i formen men inte en köttbit så långt ögat kan nå. Åtminstone. Jag hade en fin zucchini och ett knippe sparris i kylen, så två pajer tillagades igår utifrån principen 'man tager vad man haver'. Pajbotten är glutenfri och äggstanningen gjorde jag på iMat havregrädde vilket gjorde fyllningen riktigt krämig och god. I ena pajen använde jag fetaost och i den andra riven pecorino. Har upptäckt att det är komjölk jag reagerar på så tack och lov för goda alternativ gjorda på får- eller getmjölk. Nu slängdes det som sagt i sådant som fanns till hands och på så sätt är paj en riktigt bra maträtt. Och de här två varianterna blev hur goda som helst. Inspireras gärna och anpassa efter hur det passar dig och vad som finns i din kyl.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"> <div> <div> </div> <div></div> </div> <div><strong>Glutenfri pajdeg:</strong></div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">1 dl mandelmjöl</div> <div style="text-align: left;">1 dl teffmjöl</div> <div style="text-align: left;">1 dl quinoamjöl</div> <div style="text-align: left;">2 ägg</div> <div style="text-align: left;">75 g kokosolja (alt. rumsvarmt smör)</div> <div style="text-align: left;">0,5 dl fiberhusk</div> <div style="text-align: left;">1 tsk salt</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Jag gör alltid pajdeg i matberedaren, snabbt och smidigt. Klä sedan en pajform med degen. Nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Fyllning zucchinipaj:</strong></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">1 zucchini</div> <div style="text-align: left;">1 pkt fetaost</div> <div style="text-align: left;">1 liten rödlök</div> <div style="text-align: left;">1 tsk körvel</div> <div style="text-align: left;">2 ägg</div> <div style="text-align: left;">2-2,5 dl iMat (som matlagningsgrädde)</div> <div style="text-align: left;">Lite riven pecorino</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Skiva en medelstor zucchini, lägg skivorna på en skärbräda och salta. Låt saltet dra ur vätskan i ca en halvtimme och torka sedan av skivorna med ett hushållspapper. Tärna fetaosten och skiva rödlöken. Fördela i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg med iMat och körvel, salta och peppra. Häll över äggstanningen och toppa med lite riven ost. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Fyllning sparrispaj:</strong></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">1 knippe sparris</div> <div style="text-align: left;">1 dl solroskärnor (eller pinjenötter)</div> <div style="text-align: left;">Cocktailtomater</div> <div style="text-align: left;">1 tsk torkad ramslök</div> <div> <div style="text-align: left;">2 ägg</div> <div style="text-align: left;">2-2,5 dl iMat (som matlagningsgrädde)</div> <div style="text-align: left;">Riven pecorino</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Dela sparrisen i bitar och lägg undan knopparna så länge. Fyll det förgräddade pajskalet med sparrisbitar, solroskärnor och riven ost. Vispa ihop ägg med iMat och ramslök, salta och peppra. Häll över äggstanningen och lägg sedan dit sparrisknopparna och de halverade cocktailtomaterna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Sen är det bara att hugga in. Paj kan ätas både nygjord eller halvljummen. Eller frysas och plockas fram när vardagsmatsfantasin tryter. Smaklig spis.</div> </div>