<div style="text-align: left;">I fredags hade jag en av bokklubbarna hemma på middag och som jag skrev <a href="https://blomsterochbakverk.se/2015/march/manadens-lista-mars.html" target="_blank" rel="noopener">häromdagen</a> skulle det premiärlagas ur vackra <a href="http://www.bokus.com/bok/9789197627931/det-goda-enkla-maten-vi-vill-laga-och-ata/" target="_blank" rel="noopener">boken</a> 'Det goda enkla'. När vi ses på våra bokmiddagar försöker vi hitta ett tema ur <a href="http://www.adlibris.com/se/bok/da-tanker-jag-pa-sigrid-9789146223054" target="_blank" rel="noopener">boken</a> att ställa på bordet, ibland lyckas det och ibland inte. Den här gången det senare. För tjälknöl ville jag då rakt inte bjuda på. Så jag gick åt helt andra hållet och lagade en vegetarisk gryta med marockanska smaker. För att liksom liva upp det norrländska lite grann. Tänkte att det passande nog kunde få bli Veckans Vego. För visst är det hög tid att fylla på receptbanken.</div> <div></div> <div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Tanger Tagine</strong></div> <div style="text-align: left;"><em>6 portioner</em></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Gryta</strong></div> <div style="text-align: left;">1 medelstor aubergine</div> <div style="text-align: left;">0,5 tsk salt</div> <div style="text-align: left;">1 tsk hel spiskummin</div> <div style="text-align: left;">2 tsk korianderfrö</div> <div style="text-align: left;">2 rödlökar</div> <div style="text-align: left;">4 vitlöksklyftor</div> <div style="text-align: left;">2 stora morötter</div> <div style="text-align: left;">3–4 medelstora potatisar</div> <div style="text-align: left;">ca 500 g butternutpumpa</div> <div style="text-align: left;">3 msk olivolja</div> <div style="text-align: left;">ev. 1–2 msk ras el hanout<em> (se nedan)</em></div> <div style="text-align: left;">0,25 tsk cayennepeppar</div> <div style="text-align: left;">1 kanelstång</div> <div style="text-align: left;">1–2 lagerblad</div> <div style="text-align: left;">salt, svartpeppar ur kvarn</div> <div style="text-align: left;">ev. 0,5 dl (30 g) korinter</div> <div style="text-align: left;">0,5 liter grönsaksbuljong</div> <div style="text-align: left;">1 burk krossade tomater (400 g)</div> <div style="text-align: left;">5 dl hemkokta kikärter <em>eller</em> 2 burkar à 400 g</div> <div style="text-align: left;">färsk koriander (eller bladpersilja)</div> <div style="text-align: left;">grekisk yoghurt, 10%</div> <div style="text-align: left;">torkad mynta</div> <div style="text-align: left;">flingsalt</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Börja med att skölja och tärna auberginen. Lägg bitarna i en skål, strö över lite salt och rör runt så att det fördelas på bitarna. Låt stå i cirka 15 minuter för att dra beskan ur auberginen. Stöt spiskummin och korianderfrö grovt i en mortel.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Skala och hacka rödlöken och skala och finhacka vitlöken. Skala och skär morötter, potatis och pumpa i ganska stora bitar.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Värm oljan i en tjockbottnad gryta. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa i ett par minuter under omrörning. Strö över alla kryddor <em>(även ras en hanout om du använder det)</em> och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt morötter, potatis och pumpa. Torka med hushållspapper av de saltade auberginebitarna lite lagom och lägg ner dem också i grytan. Fräs allt under omrörning i 3-4 minuter. Lägg i kanel, lagerblad och gärna korinter.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Tillsätt buljongen och burktomaterna och låt det hela puttra under lock i cirka 25 minuter. Häll i kikärterna och låt allt puttra i cirka 10 minuter till, nu utan lock. Servera med saffranscouscous och hackad koriander. Dessutom tjock grekisk yoghurt smaksatt med lite torkad mynta och flingsalt.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><strong>Saffranscouscous</strong></div> <div style="text-align: left;">5 dl torra couscousgryn</div> <div style="text-align: left;">5 dl vatten</div> <div style="text-align: left;">0,5 tsk salt</div> <div style="text-align: left;">0,5 pkt (1/4 g) saffran</div> <div style="text-align: left;">2 msk smör eller olivolja</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Koka upp vatten med salt, saffran och olivolja. Häll därefter i couscousgrynen och rör om. Låt stå under lock i 5 minuter på en skärbräda av trä. Fluffa sedan upp grynen med en gaffel och servera direkt.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"> <div><strong>Ras el hanout</strong></div> <div style="text-align: justify;">En marockansk klassiker där ofta så många som 20 ingredienser ingår, ibland fler. Namnet lär betyda ungefär "kryddbutikens allra bästa". Ras el hanout passar i grytor av olika slag, i marinader, att klappa in runt en bit lammkött, till couscous.</div> <div></div> <div><em>Förslag:</em></div> <div>2 tsk mald ingefära</div> </div> <div style="text-align: left;">2 tsk hel spiskummin</div> <div style="text-align: left;">2 tsk korianderfrö</div> <div style="text-align: left;">1 tsk hel svartpeppar</div> <div style="text-align: left;">1 tsk hel kryddpeppar</div> <div style="text-align: left;">3-4 hela kryddnejlikor</div> <div style="text-align: left;">2 tsk mald kanel</div> <div style="text-align: left;">2 tsk mald kardemumma</div> <div style="text-align: left;">2 tsk gurkmeja</div> <div style="text-align: left;">2 tsk paprikapulver</div> <div style="text-align: left;">1 tsk mald muskotnöt</div> <div style="text-align: left;">1 tsk smulad muskotblomma</div> <div style="text-align: left;">0,25 tsk cayennepeppar</div> <div style="text-align: left;">ev. 3 tsk torkade rosenblad</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Rosta alla <em>hela</em> kryddor i någon minut i en stekpanna utan fett. Stöt dem sedan i mortel eller kör till ett pulver i en väl rengjord kaffekvarn. Blanda med de malda kryddorna och smula sist eventuellt i lite torkade rosenblad. Förvara i en burk med lock.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em>Receptet kommer från 'Det goda enkla' av Anna och Fanny Bergenström.</em></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">En riktigt härlig och värmande grönsaksgryta med spännande smaker som hettar. En klick svalkande yoghurt är gott till och jag gjorde även en skål Hummus och en skål Baba Ganoush. Hembakat bröd serverades också till liksom en grönsallad och ett gott <a href="http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=campolieti&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=3877&varuNr=6792&filters=searchquery%2c" target="_blank" rel="noopener">rödvin</a>. <em>Ett par kommentarer</em> - alla kryddor gick inte att hitta i mina butiker men det är inga problem att utesluta någon krydda eller två. Det är absolut värt det att göra sin egen ras el hanout. Enkelt också, det knepiga kan vara att hitta alla ingredienser, men som sagt det går att modifiera. Till grytan tog jag 2 msk och det blev en god hetta, inte så där jobbigt starkt.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Middagen blev mycket uppskattad och det blev till och med rester kvar så maken och jag kunde njuta varsin portion i helgen. Det här kommer vi säkerligen att laga fler gånger. Hoppas ni vågar prova!</div> </div>