Låt mig presentera Veckans Vego, en ny kategori på bloggen. Har ju tidigare skrivit om våra ambitioner att äta mer grönt med betoning på vegetariskt och åtminstone en dag i veckan. Nu har vi provat oss igenom en del recept. Vissa blir favoriter och andra görs inte mer än en gång. Och då är det såklart jag ska dela med mig av de där lyckade recepten tänker jag. För visst är det så att man söker lite extra inspiration till det gröna och har någon annan redan gjort misstagen så är ju liksom halva rätten redan serverad, så att säga. Först ut blir en rätt som man både kan äta som ensamrätt eller som tillbehör, den franska röran ratatouille. Våra odlingslådor med zucchini levererar konstant och häromdagen visade jag på instagram det största exemplaret hittills. Glömde helt enkelt bort att vittja lådorna ett par dagar och vips så var där ett gigantiskt exemplar! Det blev en zucchini, 30 cm och 1 845 gram. Eftersom jag hade en gigantisk zucchini att tillgå gjorde jag en STOR sats med ratatouille och dubblade mängderna nedan och har nu 2-portionsburkar med ratatouille i frysen, perfekt att plocka fram under hela hösten. Nedan recept räcker till 4-6 portioner lite beroende på om ni har det som tillbehör eller äter det som en grönsaksgryta. Och som sagt, det går utmärkt att göra en stor sats och frysa in. Ratatouille 1 stor zucchini (eller 1-2 små) 1 röd eller gul paprika 1 rödlök 3 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 2 tsk timjan 2 tsk oregano 3 msk tomatpuré 500 g krossade tomater 1 tsk salt 2 krm svartpeppar Skär zucchinin och paprikan i stora tärningar. Finhacka rödlök och vitlök. Fräs löken i olja i stor kastrull utan att den får färg. Tillsätt grönsaker och kryddor och fräs i 4-5 minuter. Rör i tomatpurén och låt fräsa med ett par minuter. Häll i de krossade tomaterna och småkoka (utan lock) till en tjock sås, ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ratatouille kommer från franskans touiller vilket betyder att röra om. En klassisk grönsaksröra i det franska köket som vanligtvis även innehåller aubergine, men det där en ju en smaksak. Precis som löken och eftersom jag tycker så mycket om rödlök är det vad jag har i min ratatouille men det går såklart lika bra med gul lök. Sådär. Veckans Vego är serverad. Hoppas ni hänger på och provar lite grön matlagning. Bon appétit!