<div><span style="text-align: justify;">Det är den 1 oktober och även den vegetariska världsdagen. En dag som uppmärksammats världen över sedan 1977. Det känns ju som en alldeles ypperlig dag att köra Veckans Vego. Och i hösttider blir åtminstone jag sugen på en mustig gryta. Så det är vad det får bli, en vegetarisk höstgryta.</span></div> <div></div> <div> </div> <div> <div></div> <div> <div>För många år sedan lagade jag en så god gryta med kikärtor och aprikoser. Nu kunde jag inte hitta receptet så jag tänkte att jag väl får försöka återskapa något liknande. Rotfrukter är i säsong, så jag gick loss på lite blandade sorter och så fick en zucchini från trädgården följa med. Och så är det så gott med smak av kanel i grytor, så jag slängde med ett par kanelstänger också. Här kommer receptet som räcker till 4 personer.</div> <div></div> <div> <div> </div> <div></div> </div> <div> <div>Alla rotsaker liksom zucchinin skalas och skärs i centimeterstora bitar. Löken klyftas och aprikoserna halveras. Kikärtorna sköljs igenom och sen låter du dem rinna av. Bryn rotfrukter, zucchini och lök i lite matfett i en gryta. När grönsakerna mjuknat lägger du i kryddor och aprikoser. Häll på vatten och tillsätt <a href="http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/lantbuljong-utan-jast-och-socker-eko-220-g" target="_blank" rel="noopener">buljong</a>. Sänk värmen och lägg på locket. Låt det hela puttra i ungefär tio minuter. Därefter har du i kikärtorna och låter grytan sjuda i 15-20 minuter till. Se till att rotfrukterna mjuknat men de får gärna ha lite tuggmotstånd.</div> </div> <div></div> <div> <div> </div> <div></div> <div>För egen del äter jag gärna grytan som den är men lite ris alternativt quinoa passar nog finfint till. Och varför inte en klick syrlig kall smaksatt sås. Eller bara en bit gott bröd. Och så lite tända ljus i höstmörkret förstås. <span style="text-align: center;">Låt er väl smaka. </span></div> </div> </div> </div>