<div style="text-align: left;"><span style="text-align: justify;">Jo, jag är lite ödmjuk så där i rubriken. Men faktum är att det här var den godaste soppa jag ätit - eller för all del tillagat - på jag vet inte när. Kan vara den godaste någonsin. Nu kanske ni är skeptiska till pumpasoppa, som vissa mig närstående personer, men ack så mycket ni går miste om såtillvida ni inte provar detta recept. Knepet är att rosta hel pumpa tillsammans med hel lök och vitlök i ugnen och sen mixa och blanda med buljong. Inspirationen är hämtad från Lotta Lundgrens fantastiska <a href="http://www.bokus.com/bok/9789113055008/om-jag-var-din-hemmafru-eller-hur-man-far-en-vardag-att-smaka-som-en-lordag/" target="_blank" rel="noopener">kokbok</a> 'Om jag var din hemmafru' men jag valde att servera soppan med lite hyvlad pecorino, rostade pumpakärnor och en basilikaolja. Soppan kan mycket väl ätas som huvudrätt men likaväl serveras som en vacker förrätt så här i hösttider.</span></div> <div></div> <div> </div> <div style="text-align: left;"><span style="text-align: justify;"> </span></div> <div style="text-align: left;"> <div>Pumpakärnorna rostas helt enkelt i en torr och varm stekpanna tills de får lite färg och det börjar knäppa i dem. Strö gärna över lite flingsalt och låt dem svalna. Basilikaoljan gör du genom att ta en halv deciliter god olivolja till en deciliter basilikablad (eller annan ört) och 1-2 kryddmått salt och kör sedan snabbt ihop allt med mixerstav.</div> </div> <div></div> <div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: justify;"> <div style="text-align: left;">Soppan så, här kommer receptet som räcker till 4 personer.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">1 hel butternutpumpa (ca 1,5 kg)</div> <div style="text-align: left;">1 stor gul lök</div> <div style="text-align: left;">4 vitlöksklyftor</div> <div style="text-align: left;">1 citron</div> <div style="text-align: left;">2 dl grädde (jag använde iMat för mjölkfri version)</div> <div style="text-align: left;">1 msk honung</div> <div style="text-align: left;">2 tsk ekologisk lantbuljong</div> <div style="text-align: left;">6 dl vatten</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hel oskalad pumpa, oskalad lök och hela oskalade vitlöksklyftor på en plåt mitt i ugnen. Baka vitlöken knappt 20 minuter, pumpan och löken sammanlagt ca 50 minuter. Låt lök och pumpa svalna något. Klyv, kärna ur och gröp ur pumpan med sked. Snitta löken vid rotfästet och kläm ut innehållet. Skala vitlöksklyftorna. Riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av citronen.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Mixa pumpa, lök, vitlök, citronzest, grädde och honung till en tjock puré. Koka upp buljongtärning och vatten. Rör ner pumpapurén i buljongen, smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt allt bli varmt och servera med tillbehör. Och kanske lite nybakat bröd.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div> <div style="text-align: left;">Smaklig spis, mina vänner!</div> </div> </div>