<div> <div style="text-align: left;"><span style="text-align: justify;">Ja, ibland står man där med öppen kylskåpsdörr och undrar vad i himmelens namn man ska lyckas sno ihop för något och ställa på köksbordet. Så hjälps vi åt och det kommer olika förslag och i nästa stund så sitter vi där vid matbordet och äter. Det där med planering är inte alltid så himla enkelt. Vardagarna är fyllda av skola och jobb, och när kvällen kommer är det oftast kort om tid till matlagning innan olika aktiviteter tar vid. Eller så bara längtar man till soffan eller boken efter maten och har ett ofantligt behov av att få koppla av och göra ingenting. De veckorna när vi tagit oss samman och skrivit en veckomeny och allt finns hemhandlat och på plats i kylskåpet känns allt så mycket lättare. Förstår bara inte att den där tröskeln till själva planeringen av veckomaten är så hög. Åtminstone för mig. Det kanske är så att inspirationen återvänder med ljuset. Hoppas det. </span></div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">I fredags när jag hade min lediga dag (som inte alls blev ledig, men det är en helt annan historia) ägnade jag förmiddagen åt att baka en del bröd på <a href="http://bakverkeriet.se/" target="_blank" rel="noopener">beställning</a>. Och när lunchklockan slog, stod jag där med öppen kylskåpsdörr och undrade vad jag skulle hitta på. Det låg en påse lite småtrött grönkål där i grönsakslådan och jag blev plötsligt sugen på paj så det blev en slags improviserad Veckans Vego på det som fanns hemma helt enkelt. Eller ja, en fegvego, eftersom jag använde ägg men som jag skrivit tidigare är huvudsaken för mig att dra ner på konsumtionen av kött och försöka hitta en bättre balans. Nåväl. En grönkålspaj helt enkelt.</div> <div></div> <div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: justify;"> <div style="text-align: left;"><em><strong>Pajdeg (liten pajform)</strong></em></div> <div style="text-align: left;"><strong> </strong></div> <div style="text-align: left;">3 dl kikärtsmjöl</div> <div style="text-align: left;">4 msk rapsolja</div> <div style="text-align: left;">4 msk vatten</div> <div style="text-align: left;">lite salt</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen i en bunke och tryck ut degen i en liten form. Nagga med gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em><strong>Fyllning</strong></em></div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">en näve torkade trattkantareller</div> <div style="text-align: left;">1 liten rödlök, fint hackad</div> <div style="text-align: left;">100-150 g grönkål, riven i bitar</div> <div style="text-align: left;">gröna oliver, mängd efter smak</div> <div style="text-align: left;"> <div>1 dl havredryck (eller mjölk)</div> <div>1 dl havregrädde (eller grädde)</div> </div> <div style="text-align: left;">Salt, peppar och ramslök</div> <div style="text-align: left;">3 ägg</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Jag tog en näve torkade trattkantareller som lades i blöt en stund och sedan frästes i panna tillsammans med fint hackad rödlök. Därefter tillsatte jag grönkål (riven i mindre bitar) som fick koka ihop med grädde och mjölk tills det blev lite krämigt. Smaka av med salt och peppar. Själv har jag gärna i lite <a href="https://www.mathem.se/varor/kryddor-r-s/ramslok-eko-13g-urtekram" target="_blank" rel="noopener">ramslök</a>. Gröna oliver till grönkål älskar jag, så jag hade i ett gäng delade sådana. Sedan lät jag röran svalna något innan jag knäckte i äggen. Allt rördes ihop och pajskalet fylldes. In mitt i ugnen och grädda i 30 minuter.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><span style="text-align: center;">Se där vad man kan göra med det som kylskåpet erbjuder.</span></div> </div>