Dags för veckans vegetariska som denna gång är en spenat- och fetaostpaj. Något som vi tycker är både himla gott och även praktiskt. Kan förberedas i god tid och bara värmas på. Kan göras flera åt gången och frysas in för att plockas fram de där kvällarna när tiden inte riktigt räcker till. Är själv väldigt svag för kombinationen spenat och fetaost och gläder mig just nu åt att kunna äta just exempelvis fetaost eller pecorino, vilket min känslighet för mjölkprotein inte reagerar på. Pajskalet gör jag på havre- och mandelmjöl vilket blir oerhört gott. Istället för smör använder jag kokosolja. Och i fyllningen behövs inga mejerivaror, det räcker med ägg och ost. Inspirationen till denna spenat- och fetaostpaj kommer från härliga bloggen Green Kitchen Stories. Spenat- och fetaostpaj Pajdeg 65 g (glutenfritt) havremjöl (det går också att mixa sitt eget av havregryn men tänk på att använda rent havre om du ska laga till någon med glutenintolerans) 45 g mandelmjöl 2 msk Maizena majsstärkelse 0,5 tsk salt 3 msk kallpressad kokosolja (smör går också bra) 3 msk iskallt vatten Lite god och grön krydda, använder gärna Urtekrams Ramslök Fyllning 3 ägg 150 g fetaost 1 tsk torkad oregano 0,5 tsk chili flakes 2 msk olivolja 2 fint hackade salladslökar 1 vitlöksklyfta, fint hackad 150 g färsk bladspenat Salt och svartpeppar Och så här gör du Värm ugnen till 175 grader. Blanda havremjöl, mandelmjöl, majsstärkelse, ramslök (eller annan krydda) och salt i en bunke. Tillsätt kokosoljan (eller smöret) och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma till en boll och slå om plastfolie. Låt ligga i kylen i en halvtimme ungefär. Tryck sedan ut degen i en pajform (20 cm) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Under tiden knäcker du äggen i en skål och vispar runt i en halv minut. Smula sen ner fetaosten och rör ner oregano, chili flakes, salt och peppar och ställ åt sidan. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg ner salladslök och vitlök och fräs mjukt och gyllene. Tillsätt hälften av spenaten och en nypa salt. Rör om försiktigt. När spenaten mjuknat tillsätter du resten och rör om tills allt mjuknat. Ta då spenaten från värmen och häll allt i ägg- och oströran. Rör om tills allt blandats väl. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ca en halvtimme, tills det stannat och fått fin färg. Låt svalna en stund innan servering. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.