Sötpotatis är något vi använt mer och mer den senaste tiden. Häromsistens tipsade jag ju om de goda sötpotatisbiffarna. Igår kväll lade jag upp denna bild på instagram, en sötpotatisgratäng vi gjorde till det grillade köttet och det blev så himla gott. Recept efterfrågades - såklart lägger jag upp det här! Sötpotatis är ju inte någon potatis utan en ört som tillhör familjen vindeväxt. Den har dessutom en massa goda effekter på hälsan - en hel drös med goda skäl till att äta sötpotatis kan du hitta här - och är fullproppad med antioxidanter, vitamin E och C, betakaroten och mineraler så som järn, kalium och koppar. Sötpotatisen tillhör också gruppen livsmedel som fungerar antiinflammatoriskt. Den är rik på kolhydrater men tillagningen styr påverkan på blodsockret. Om du kokar den med skal får den ett lägre GI-värde mot om du bakar den i ugn. Receptet på gratängen hittade jag på bloggen Under vårt tak, som bloggar om Paleo-kost och bjuder på massvis av inspirerande inlägg och goda recept. Receptet kan du hitta här. Och gratängen är utan gluten och mejerivaror. Sötpotatisgratäng med vitlök, chili och purjolök 3 medelstora sötpotatisar 1 purjolök 2 vitlöksklyftor 1 msk finhackad chili 1 msk rotfruktskrydda, ekologisk från Urtekram (eller havssalt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak) 4 dl kokosmjölk Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva sötpotatisen. Skölj och skär purjolöken i slantar. Varva sötpotatis, purjolök, pressad vitlök, hackad chili och kryddor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med sötpotatis. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter tills sötpotatisen känns mjuk och gratängen fått fin färg. Väldigt enkelt tillbehör, som blir krämigt och gott.