Den goda laxtårtan serverades häromdagen på vår söndagsbrunch tillika 16-årskalas. Jag lovade ju att bjuda er på några av recepten och först ut är den gluten- och mjölkfria laxtårtan, något av det godaste i laxtårteväg vi ätit. Gjorde den första gången till julbordet och jag blev så glad att hitta ett recept som jag kunde göra till min egen version, nu när jag inte tål mjölkprotein och även undviker gluten. I det här receptet rostar man pumpakärnor som mixas med solroskärnor, lite fett och salt. Och det mjölkfria i fyllningen byts enkelt ut mot havrebaserad creme fraiche. Inte bara jag, utan även de som i vanliga fall äter gluten tyckte detta blev riktigt gott. Att rosta pumpakärnorna förhöjer verkligen smaken. Jag har skrivit ned de olika alternativen man kan använda i receptet. Den goda laxtårtan 200 g pumpakärnor, rostas 100 g solroskärnor 50 g smör eller mjölkfritt alternativ en nypa salt 5 hårdkokta ägg 200 g kallrökt lax 1 dl finhackad gräslök 2 msk senap 2 dl creme fraiche eller mjölkfritt alternativ 0,5 tsk salt 1 krm vitpeppar 100 g löjrom Dillkvistar Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills det knäpper i dem och de får lite färg. Passa så att de inte bränns. Låt svalna. Mixa dem sedan tillsammans med solroskärnorna i en matberedare till ett grovt mjöl. Nyp ihop med smöret och tillsätt salt. Tryck ut degen i botten av en form och ställ i kylen. Tips! Jag brukar ta en form med löstagbara kanter och spänna fast ett bakplåtspapper i botten. När laxtårtan sedan ska läggas upp, lossar du på formen och lyfter försiktigt upp hela skapelsen och drar bort bakplåtspapperet undertill. Då får du en fin tårtform som kan ställas på vackert fat. Dags att göra fyllningen. Börja med att skala och hacka äggen och finhacka laxen (om du vill kan lite sparas till dekoration). Blanda ägg och lax med gräslök och senap. Vänd ner creme fraiche, salta och peppra. Ta fram formen och bred fyllningen över botten. Ställ nu detta kallt i minst 2 timmar. Inför serveringen dekoreras tårtan med löjrom och dill, samt kanske några laxrosor och citronskivor. Receptet är framtaget av Ulrika Davidsson för ICA-Kuriren Jag tycker laxtårtan är en riktigt trevlig rätt som passar på buffébordet men också till högtider som jul, påsk och midsommar (ja, vi går ju lite i repris där på våra smörgåsbord) eller varför inte servera en bit till förrätt. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.