Äntligen fick jag till en pepparkaksmuffins som inte bara är glutenfri utan också fri från mejeriprodukter och vitt socker. För några veckor sedan delade jag med mig av ett recept på en glutenfri pepparkaksmuffins med lingon, men den innehöll både smör och florsocker. Denna variant kan alltså även ni som undviker mejerivaror och raffinerat socker äta. Som sötning har jag använt flytande honung och med tanke på att honung har en lägre brännpunkt än socker så har jag sänkt ugnsvärmen. När du gräddar muffinsen får du ha lite koll så att de inte blir torra, jag har skrivit 12-15 minuter på gräddningstiden och det varierar helt enkelt på olika ugnar. Pepparkaksmuffins, ca 10-12 st120 g (3 dl) mandelmjöl90 g (1,5 dl) teff2 tsk bakpulver1 tsk stött kardemumma1 tsk malen kanel1 tsk malen ingefära1 tsk malen nejlika3 ägg120 g (1 dl) osötat äppelmos100 g (0,5 dl) flytande honungVärm ugnen till 160 grader.Blanda alla torra ingredienser i en skål. I en annan skål knäcker du äggen och vispar upp dem lätt med en handvisp. Tillsätt äppelmos och honung och vispa samman allt. Häll nu äggblandningen över de torra ingredienserna och rör samman allt till en jämn smet. Ställ ut muffinsformar på en plåt, eller använd en smord muffinsplåt. Fyll formarna till hälften och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.Om du vill variera dig, kan du innan du fyller formarna vända ned frysta lingon, raw cacao nibs, torkade tranbär eller kanske lite hackad sötmandel (ca 1/2-1 dl). Prova dig fram till det du gillar bäst. Jag tyckte det blev gott att använda teff som komplettering till mandelmjölet. Det ger en fullkornskänsla som tilltalar mig. Och med äppelmoset blir muffinsen saftiga. Och sockret saknas inte alls.Det här gick hem till fikat och smakade enligt utsago precis som mjuk pepparkaka ska smaka. Hoppas det är något som passar dig med ♥