Det här inlägget är ett reklamsamarbete där jag tagit fram recept och foto på uppdrag av Haupt Lakrits. Glad och God Påsk! Påskens godaste tårta har jag skapat på uppdrag av Haupt Lakrits och med utgångspunkt från deras pralin God Påsk. En påsktårta som består av en glutenfri blondiebotten bakad på bland annat mandelmjöl och med en fin smak av lakrits. Fyllningen är en fräsch vitchokladmousse smaksatt med syrlig passionsfrukt. Till sist har jag blandat i grovt hackade God Påsk-mandlar och dekorerat med en lakrits- och mandelkräm. Krämen kan förstås uteslutas men den blev så vansinnigt god och pricken över i:et. Krämen räcker till mer än vad som visas på bild, så antingen dekorerar du mer än vad jag gjort, eller så sparar du krämen i kylen och spritsar på glass eller har som fyllning mellan kakor eller annat gott. Det här är en påsktårta som kan förberedas i god tid innan den ska avnjutas. Och passar såklart att avnjutas även när det inte är påsk. Påsktårta (glutenfri) Form, storlek 18-20 cmca 8-10 bitarUgn 175° Blondiebotten 120 g smält smör3 ägg170 g (2 dl) fint rårörsocker55 g (1 dl) rismjöl eller durramjöl50 g (1 dl) mandelmjöl1,5 tsk Haupt lakritspulver Kalabrien0,5 tsk salt50 g fint hackad vit choklad För botten utan mandel, ersätt mandelmjölet med 40 g (1 dl) havremjöl + 1 tsk pofiberLakritspulvret kan ersättas med 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker Fyllning, vitchokladmousse med passionsfrukt 140 g (1,4 dl) färdig saft från passionsfrukt, motsvarar ca 280 g fryst passionsfrukt med kärnor eller minst 6-8 st färska passionsfrukter200 g vit choklad1 ägg + 1 äggula2 gelatinblad250 g (2,5 dl) vispgrädde 10-12 st Haupt God Påsk-mandlar (ca 1 dl grovt hackade) Lakrits- och mandelkräm (dekoration) 100 g rumsvarmt smör3 msk mandelsmör2 tsk Haupt lakritspulver Asien150 g florsocker0,5 dl grädde Så här gör du Blondiebotten Värm ugnen till 175°. Använd en form som är 18-20 cm i diameter, antingen med löstagbar kant eller botten. Om du har en non-stick-form med löstagbar kant, kläm bara fast ett bakplåtspapper i botten. Du behöver inte smörja kanterna, då får tårtbotten finare kanter. Om du har en annan form kan du klä den med bakplåtspapper eller tårtplast på sidorna. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Ta fram en bunke och lägg i ägg, rårörsocker, ris- och mandelmjöl, lakritspulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och blanda alltsammans till en jämn smet med slickepott. Hacka och vänd ner chokladen. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten. Låt botten svalna och kyl den sedan helt. Fyllning, passionsfrukt Dela passionsfrukterna och gröp ur dem eller tina den frysta frukten. Lägg i en liten kastrull och värm försiktigt i några minuter. Sila bort kärnor och fruktkött genom att låta det passera genom en finmaskig sil. Tryck på med baksidan på en sked. Se till att du får ca 140 g fin passionsfruktsaft. Spara gärna några kärnor till dekoration genom att skölja av dem och lägga på fat att torka. (Resten kan du spara i en burk och blanda i en smoothie, fruktsallad eller yoghurt.) Låt saften svalna till rumstemperatur. Fyllning, vit chokladmousse Gör iordning ett vattenbad. Häll lite vatten i botten av en kastrull och koka upp. Hacka under tiden chokladen grovt. Lägg i en stor skål som placeras ovanpå kastrullen utan att röra vid vattnet. Sänk värmen och låt stå en stund. Rör sedan med en slickepott tills chokladen helt smält. Lyft av skålen från värmen (var försiktigt med den varma ångan) och låt svalna. Spara vattenbadet till nästa moment. Lägg gelatinbladen i en stor skål med kallt vatten i 10 minuter. Ta fram en värmetålig skål och knäck i ägg och gula. Placera skålen ovanpå vattenbadet och sätt plattan på strax under medel (om du har för varmt kan det bli äggröra istället och det vill vi inte). Vispa hela tiden med stålvisp eller liten ballongvisp tills de tjocknar och blir glansiga. Som en lite tjockare vaniljsås ska det bli och det kan ta upp till 10 minuter. Lyft av och ställ åt sidan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i äggsmeten, ett i taget, tills de helt lösts upp. Häll under omrörning i den smälta chokladen och blanda väl. Till sist vänder du ner fruktjuicen, lite i taget. Ställ åt sidan. Vispa den kalla grädden lätt, tills den börjar tjockna och får mjuka toppar (den ska tåla nästa moment utan att bli grynig). Vänd ner grädden i chokladblandningen, lite i taget, med en slickepott. Dra varsam fram och tillbaka tills allt blandats. Häll hälften av moussen över den kalla botten. Hacka God Påsk-mandlarna grovt och strö över hela ytan. Fyll på med resten av moussen. Slå formen lite lätt mot köksbänken så eventuella luftbubblor försvinner. Ställ i frysen att stelna över natten. Lakrits- och mandelkräm Vispa det rumsvarma smöret i någon minut. Tillsätt mandelsmör och lakritspulver, vispa samman. Ha i florsockret, lite i taget. Tillsätt grädde tills konsistensen känns bra. Om den känns för tunn, ha i lite mer florsocker. Om den känns för tjock, ta i lite mer grädde eller mandelsmör. Häll i spritspåse och låt krämen sätta sig. Provspritsa en bit för att se att den håller ihop fint. Du kan förbereda krämen och förvara i kyl, men ta fram den en stund i rumsvärme innan den ska spritsas. Dekorera och servera din påsktårta Ta fram din påsktårta ur frysen samma dag som den ska serveras. Lossa på formen så snart det är möjligt för att få så fina kanter som möjligt på moussen. Om du haft bakplåtspapper i botten, dra bort det. Lägg upp tårtan på ett fat och ställ i kylen att tina under dagen. Gör lakrits- och mandelkrämen ovan och ta fram och dekorera tårtan. Om du sparade några passionsfruktkärnor kan du även lägga ut dem i ett vackert mönster. Och till sist, placera ut några Haupt God Påsk lakritsmandlar ovanpå din påsktårta. Ställ sedan tillbaka den i kylen och ta fram någon timme innan servering. Ännu mera lakrits Om du är nyfiken på fler recept med lakrits hittar du inspiration både inne på Haupts receptsida och här hos mig såklart. Bara att skriva 'lakrits' i sökrutan eller klicka dig vidare hit. Ännu mera Blomster&Bakverk Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.