Oktober är redan här och hösten bjuder oss sannerligen vackra dagar med mycket sol. Den här tiden är det också skördetid och om du har tur att ha ett eller ett par äppelträd i trädgården så finns det mycket gott man kan baka och laga med äpple. Vi har numera bara ett äppelträd kvar, ett Aroma, som inte har alltför många år på nacken så det är bara ett fåtal röda äpplen som skymtar bland bladen. Men i butiken finns det gott om svenska äpplen, eller så kanske du har en snäll granne som delar med sig, och då kan du enkelt sno ihop en sats med glutenfria muffins med smak av kardemumma och äpple. När man som jag bakar glutenfritt utan glutenfria mjölmixer så lär man sig med tiden vilken typ av recept och knep som fungerar bäst. Ett sådant när det gäller mjuka kakor är att vispa äggvitor fluffigt och sedan vända ner dem i en smet. Man får vara försiktig och försöka behålla så mycket luft som möjligt. Då blir det riktigt bra. Det här receptet ger en 6-8 muffins beroende på formens storlek, men alldeles lagom till en familjefika alltså. Skulle ni vara flera så går det finfint att dubbla satsen. De är allra godast nybakade men smakar fint dagen därpå. Glutenfria muffins med äpple & kardemumma(6-8 st)80 g mandelmjöl50 g durramjöl125 g florsocker1 tsk hel kardemumma, mortlas115 g smält smör4 äggvitor1 st äppleev. pärlsockerSätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (mandel- och durramjöl, florsocker och kardemumma). Smält smöret och ställ åt sidan. Separera 4 ägg och vispa äggvitorna tills det blir ett fast skum, det behöver dock inte vara så hårt som när man gör maräng. Tillsätt nu smöret och de torra ingredienserna till äggvitorna, lite i taget och vänd runt smeten försiktigt med en slickepott tills allt blandats. Försök att behålla smeten så luftig som möjligt.Placera ut muffinsformar på plåt eller i muffinsform och fördela smeten, antingen med sked eller genom att spritsa. Du kan fylla formarna nästan ända upp. Skiva sedan tunna klyftor av äpplet och tryck ner i smeten. Om du vill kan du strö lite pärlsocker som dekoration. Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen, tills de fått fin färg.Hoppas nu att ni får en riktigt fin hösthelg. Njut av solen, lite nybakat och av livet.