En helt mjölfri chokladkaka är lätt att röra ihop. Genom att vispa äggvitorna fluffigt och blanda dem med smält smör, choklad och socker så blir det en god chokladkaka som kan serveras som den är eller med en klick grädde eller kula glass. För ett par helger sen kom jag på att jag hade en hallonpannacotta i frysen. Jag tinade den helt och vispade sedan upp den med elvisp tills den blev fast och spritsbar. Så kändes den enkla chokladkakan genast lite lyxigare! Mjölfri chokladkaka Ugn 180° Form 20 cm Ø 8-10 bitar 150 g choklad 120 g smör 3 ägg, delade i gulor och vitor 90 g (1 dl) strösocker 2 msk kakao en nypa salt Värm ugnen till 180°. Ta fram en form med löstagbar botten och spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Om du vill kan du smöra sidorna lätt och pudra med kakao. Har din form ett material som släpper lätt räcker det med papper i botten. Ta fram en liten kastrull och gör iordning för ett vattenbad. Häll vatten i botten och koka upp. Ta fram en värmetålig glasskål som kan placeras ovanpå kastrullen utan att komma i kontakt med vattnet. Skålen ska ha plats för hela mängden smet. Grovhacka chokladen och lägg i glasskålen tillsammans med smöret skuret i mindre bitar. När vattnet kokar, ställ skålen ovanpå och sänk värmen på plattan rejält. Låt choklad och smör smälta samman. Lyft av skålen när nästan allt smält och låt det stå vid sidan om att svalna lite. Under tiden kan du separera äggen. Lägg gulorna för sig och vitorna i en skål där du kan vispa upp dem. Tillsätt nu en äggula i taget till chokladsmöret och rör in varje gula ordentligt med en ballongvisp eller slev. Rör ner kakao och salt. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum och tillsätt då sockret lite i taget och vispa tills det bildas styva toppar. Vänd nu försiktigt ned äggvitorna med hjälp av en slickepott i chokladsmeten. Försök att behålla så mycket luft som möjligt och vänd smeten med stora långsamma tag tills allt blandats jämnt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt kakan kallna helt i formen på ett galler. Vispad hallonpannacotta 250 g (3 1/4 dl) frysta hallon 5 dl vispgrädde 100 g (drygt 1 dl) socker 3 st gelatinblad Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i minst 10 minuter. Värm hallon med grädde och socker i en liten kastrull. Låt det precis koka upp. Mixa alltsammans och passera genom en sil ner i en bunke. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ett i taget i den varma hallongrädden. Låt pannacottan svalna och ställ den sedan i kylen över natt för att den ska bli vispbar. Du kan också hälla pannacottan i en burk och frysa den för att vid ett senare tillfälle tina och vispa upp. För att hitta inspiration till spritsningen tog jag hjälp av Emmas fantastiska bok Baka och spritsa. Kan varmt rekommenderas. Ännu mera pannacotta Om du tycker om pannacotta kan du kolla in två sorters pannacotta här, lingon och saffran. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.