Vi bakade i fredags, på nationaldagen, jag och min dotter. För visst skulle vi fira dagen med något hembakat. Vi hade länge sneglat på den där mazarintårtan i Roy Fares söta bok Sweet och nu kändes det oerhört passande. En klassisk svensk mazarinkaka toppad med lenaste vaniljkräm och färska bär. Den är dessutom naturligt glutenfri och det är inga problem att anpassa receptet så att den görs även laktosfri. Att tårtan tog slut i ett nafs är väl ett betyg så gott som något, men jag måste säga att det här var det godaste jag ätit på länge. Mazarinkakan fullkomligt smälte i munnen och den var så oerhört saftig och bara jättegod. Vaniljkrämen som så enkelt kokades ihop var också magiskt god. Och så tillsammans med bären. Ja, ni fattar. Receptet finns såklart även på Roy Fares blogg. Mazarintårta 8-10 bitar Kaka: 370 g mandelmassa 160 g rumstempererat smör 110 g ägg (2 st) 60 g äggula (3 st) Vaniljkräm: 60 g äggula (3 st) 60 g strösocker (3/4 dl) 25 g maizenastärkelse (0,5 dl) 1/2 vaniljstång 250 g mjölk, 3 % (2,5 dl) 15 g osaltat smör Dekoration: Färska bär Mazarinkakan: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret till en slät massa i en bunke eller matberedare. Blanda ner äggen ordentligt, ett i taget. Använder du en matberedare så kör på lägsta hastighet när du blandar i äggen. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna. Vaniljkrämen: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa ner mjölken i äggblandningen. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt upp blandningen tills den har tjocknat. Rör om hela tiden. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Fördela vaniljkrämen över kakan och garnera med färska bär. Ja, sen är det verkligen bara att njuta och luta sig tillbaka (kanske att skärpet behöver lossas lite ...).