Mandelkakor med saffran och apelsin, en julig variant av de mandelkakor jag bakade för några veckor sedan. Himmel så goda de blev!Dessa mandelkakor är en klassisk italiensk småkaka som görs på lite olika sätt men jag bakar på enklaste sätt med färdigt mandelmjöl, lite socker, äggvita och smaksättning. Och så rullar man dem i florsocker innan gräddning. Kakorna går snabbt att baka och blir ljuvligt goda små munsbitar.Ni är flera som bakat från receptet mandelkakor med citron och nu hoppas jag att ni provar dessa också. Berätta gärna vad ni tycker! Själv blev jag nog mer förtjust i denna smaksättning. Eller kan det vara så enkelt att jag börjar längta efter jul kanske? Kunde bara inte motstå att köpa hem de första hyacinterna när doften av saffran och apelsin spreds från köket.Uppdatering av recept - i arbetet med min bok Blomster & bakverk förbättrade jag receptet på mandelkakorna. Använd gärna detta recept framöver: Tre sorters mandelkakor. Mandelkakor med saffran och apelsin24 st200 g (knappt 5 dl) mandelmjöl110 g socker (1,25 dl)2 st äggvitor1 tsk vaniljsocker1 apelsin, rivet skal och 1,5 msk pressad saft0,5 gram saffran (1 påse)FlorsockerVärm ugnen till 200 grader. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Jag valde att blanda ut saffranet i den pressade apelsinsaften innan jag lade det i bunken. Kör ihop allt med en elvisp tills smeten är jämn. Smeten blir lite kladdig men fast i konsistensen så inga problem att forma.Ta fram en djup tallrik och häll i florsocker. Forma nu smeten till kulor och rulla dem sedan i florsockret. Lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.Det här med gräddningstid är lite knepigt. Alla ugnar är olika så se alltid tiden som en angivelse och ha alltid koll mot slutet. Mina är klara efter 15 minuter. Då får de kallna på plåten och blir så där mjuka inuti med ett krispigt yttre.