Dessa mandel- och chokladkakor passar nästan alla. Ni vet, ibland får man besök eller ska baka till något sammanhang där det vimlar av olika önskemål. Då passar dessa fint. Det här är med andra ord en kaka som nästan alla kan smaka.Däremot innehåller kakorna mandelmjöl, så är man allergisk mot mandel får man smaka av annat som bjuds. Men om du äter glutenfritt, mjölkproteinfritt, äggfritt, växtbaserat eller sockerfritt så tycker jag att du ska prova de här små kakorna. Tänk bara på att välja rätt slags choklad om du använder det istället för kakao nibs. Mandel- och chokladkakor10 st Ugn 175°125 g (2,5 dl) mandelmjöl50 g (0,5 dl) kakao nibs eller hackad choklad av önskvärd sort0,25 tsk vaniljpulver eller 0,5 tsk vaniljsocker1 krm bikarbonat1 krm salt40 g (3 msk) smält kokosolja15 g (1 msk) mandelmjölk eller annan mjölk40 g (2 msk) honungVärm ugnen till 175°. Förbered en plåt med bakplåtspapper.Ta fram en skål och blanda samman mandelmjöl med kakao nibs, vaniljpulver, bikarbonat och salt. Smält sen kokosoljan varsamt på svag värme. Mät upp så att det blir rätt mängd i en liten skål. Tillsätt mandelmjölk och honung. Rör om och häll vätskan över de torra ingredienserna. Blanda snabbt ihop till en deg med en gaffel.Forma runda bollar, ca 1 msk deg per kaka, och lägg på plåt. Tryck till dem lätt och grädda sen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på plåten i ca 10-15 minuter och lyft därefter över dem till ett galler att kallna helt.Tips!Det går att använda vanlig mjölk och du kan använda smör istället för kokosolja. Honung kan ersättas med till exempel lönnsirap. Kakao nibs är inte söta, men ger en härligt bitter chokladsmak till kakorna. Kan ersättas med vanlig mörk choklad eller osötad sådan. Allt efter smak och behov. Det går utmärkt att dubbla satsen och jag tycker det blir bäst att förvara dem i en burk med lock svalt, gärna i kylen. Prova gärna också att ersätta chokladen med torkade bär, till exempel tranbär eller blåbär.Hoppas det smakar!