<div> <div> <div>Tillbaka till förra helgens kalas och de tårtor som vi serverade till efterrätt. Ni vet, jag skrev om middagen <a href="https://blomsterochbakverk.se/2015/august/enkel-och-latt-sommarratt-till-manga-som-kan-forberedas.html" target="_blank" rel="noopener">här</a> och om den tredje tårtan, <a href="https://blomsterochbakverk.se/2015/august/chokladbollstarta-jomenvisst-den-gjorde-succe-2.html" target="_blank" rel="noopener">Chokladbollstårtan</a>, här. Den raka motsatsen till Chokladbollstårtan får man väl kalla denna rawfood cheesecake med smak av jordgubb. Även om båda är så kallade 'no bake-cakes'. Receptet finns <a href="https://blomsterochbakverk.se/2014/may/raw-food-cheesecake-dromtarta-for-avdankade-sockerjunkies.html" target="_blank" rel="noopener">här</a> sedan tidigare, enda skillnaden är att jag denna gång använde frysta jordgubbar istället för hallon. Den här tårtan är verkligen fantastisk. Att man kan göra en så god tårta som varken innehåller gluten, mjölk eller vitt socker är faktiskt rätt fascinerande. När jag gjorde tårtan till en träff förra våren smaksatte jag med hallon och dekorerade med hallon och blåbär. Det blir gott med mycket bär till. Och vackert!</div> <div> </div> </div> <div style="text-align: left;"></div> </div> <div> <div style="text-align: left;"> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Den tredje tårtan, eller kakan, som ställdes fram på bordet var denna grymt goda Lakritskaka med vit choklad och citron. Om man som jag är lakritsälskare, hittar man sig själv lite svävande med ett fånigt leende på läpparna efter att ha smakat denna kaka. Jag vet. Förväntningarna blir kanske orimligt höga nu men faktum är att den här kakan är så nedrans god. Och så är den glutenfri. Och kan göras laktos- eller mjölkfri beroende på val av fett och choklad. Just sayin'.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Receptet har jag hittat inne hos danska <a href="http://chocolat.dk/" target="_blank" rel="noopener">Maja</a> som jag också följer på <a href="https://instagram.com/majachocolat/" target="_blank" rel="noopener">instagram</a>. Oerhört inspirerande!</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"> <div> </div> <div></div> <div><strong>Lakritskaka med vit choklad & citron</strong></div> <div><em>(6-8 personer)</em></div> </div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em><strong>Kaka:</strong></em></div> <div style="text-align: left;">100 g smör</div> <div style="text-align: left;">170 g vit choklad av god kvalitet</div> <div style="text-align: left;">100 g socker</div> <div style="text-align: left;">2 ägg</div> <div style="text-align: left;">1 msk rålakritspulver</div> <div style="text-align: left;">1 tsk rivet citronskal</div> <div style="text-align: left;">100 g mandelmjöl</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;"><em><strong>Glasyr:</strong></em></div> <div style="text-align: left;">ca 100 g florsocker</div> <div style="text-align: left;">ett par msk vatten</div> <div style="text-align: left;">0,5 tsk rålakritspulver</div> <div style="text-align: left;">en knivsudd svart pulverfärg eller flytande</div> <div> <p style="text-align: left;"><em><strong>Dekoration:</strong></em><br /> Röda, frystorkade bär<br /> ev rålakritspulver</p> <p style="text-align: left;"><strong><em>Kaka</em>: </strong>Smält smör och 100 g av den vita chokladen i en skål över vattenbad. Vispa samman socker, ägg, lakritspulver och citronskal i en annan skål och rör sedan ner smör- och chokladblandningen. Vänd ner mandelmjölet. Hacka den sista chokladen grovt och vänd ner i smeten. Baka kakan i ca 30 minuter i 175 grader. Sätt kakan i kylskåp över natt, så den sätter sig ordentligt.</p> <p style="text-align: left;"><strong><em>Glasyr</em>: </strong>Rör samman alla ingredienser och häll ett tunt lager ovanpå kakan. Dekorera med frystorkade bär och pudra eventuellt över lite mera lakritspulver.</p> <div style="text-align: left;">Förutom att kakan blir riktigt god, så blir den också effektfull med den svarta glasyren och de röda bären (den hela kakan hann jag aldrig fånga på bild utan ni får nöja er med resterna ...). Tycker man inte om glasyr kan man hoppa över det. Och som sagt, kakan blir bättre av att stå i kyl över natt så den sätter sig ordentligt. Baka gärna kakan i en form som är 18-20 cm.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Som vanligt är det viktigt att använda ett bra lakritspulver, gärna ekologiskt. Olika sorter har olika styrka och smak, så smaka dig fram till det som passar dig. Konsistensen på kakan är lite som konfekt och faktum är att även de som är lite skeptiska till lakrits och vit choklad, tycker om den. Att de som redan är lakritsfrälsta tycker om den behöver jag väl knappast säga.</div> <div style="text-align: left;"></div> <div style="text-align: left;">Som en dröm. En lakritsdröm.</div> <div style="text-align: left;">♥</div> </div> </div>