Kikärtskakor med choklad och kardemumma, det låter kanske inte som något man skulle kasta sig över men faktum är att den här satsen med kakor tog slut fortare än jag hann säga ... eeh varsågoda. Typ. Men det är ju å andra sidan det allra bästa betyget. Jag presenterade väl inte heller detta som en kikärtskaka utan mer som en cookie. Kanhända att det hade viss betydelse. Nåväl.Jag bakar kakorna på kikärtsmjöl, ett naturligt glutenfritt mjöl. De innehåller inget vitt socker, men däremot kokossocker och lönnsirap för både smakens och konsistensens skull. Jag har provat att göra kakorna med både kakao nibs och mörk choklad. Kakao nibs är mer knapriga till sin karaktär, medan chokladen smälter lite mer.Den här kakan passar dig som undviker gluten, mjölkprotein, ägg, nötter och vitt socker. Tänk på att välja rätt choklad bara. Kikärtskakor med choklad och kardemummaUgn 175° 16 st150 g (2,5 dl) kikärtsmjöl3 msk kokossocker1 msk kardemummakärnor, nystötta0,75 tsk bikarbonat0,5 tsk salt60 g (0,5 dl) lönnsirap50 g (0,5 dl) fast kokosolja, smältes på svag värme1-2 tsk vatten50 g (1 dl) kakao nibs eller hackad chokladev havssalt att strö överVärm ugnen till 175 grader.Blanda de torra ingredienserna i en skål. Se till att bikarbonatet blandas in ordentligt. Tillsätt lönnsirap och kokosolja, arbeta ihop till en sammanhållande kakdeg. Du kan behöva tillsätta lite vatten, men bara en tesked i taget. Degen ska precis bara hålla ihop. Chokladbitarna vänder du ner sist av allt med en slickepott.Forma bollar av degen (ca 25 g/st) och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till bollarna något. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna i 12-14 minuter. När de kommit ut ur ugnen trycker du till dem lite med en gaffel. Strö gärna över lite havssalt. Låt kallna helt på plåten.