Glutenfritt lantbröd bakat på durra- och bovete (eller havre). Ett lättbakat och gott glutenfritt bröd. Det härliga med det här brödet är att det kalljäser länge och bara en gång. En jäskorg hjälper till att hålla formen på brödet. Men det går precis lika bra att lägga degen i en liten skål klädd med mjölad handduk. Glutenfritt lantbröd Ugnsvärme 225° 20 g färsk jäst 600 g (6 dl) kallt vatten 40 g (0,5 dl) olivolja 2 tsk salt 300 g (5 dl) durramjöl 100 g (2 dl) bovetemjöl eller havremjöl 40 g (0,5 dl) finmalet psylliumfröskal (fiberhusk) Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt kallt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop med stålvisp. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa runt tills det är jämnt blandat. Viktigt att snabbt vispa ner psylliumfröskalen och se till att de fördelas jämnt i smeten. Efter en liten stund blir smeten fast och du kan ta några extra tag med en slev eller slickepott. Låt gärna smeten svälla ett par minuter. Tippa ut degen på mjölat bakbord och forma till ett runt fint bröd. Lägg i mjölad jäskorg och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 timme. Det går precis lika bra att lägga degen på väl mjölad bakduk och sen ner i en liten skål, om du inte har en jäskorg. Sätt i god tid ugnen på 225°. Ställ gärna en liten plåt eller form i botten av ugnen medan ugnen värms. Vänd över det färdigjästa brödet på bakplåtspappersklädd plåt. Om du vill kan du snitta brödet. Ställ in brödet mitt i den varma ugnen och häll ett par matskedar kallt vatten på plåten i botten. Stäng luckan med en gång och låt brödet gräddas i 60-70 minuter. Framför allt är det nu viktigt att låta brödet vila på galler innan du skär i det. Med andra ord, låt kallna minst 6-8 timmar eller över natt. Tips Jag vet att en del har svårt för smaken av bovetemjöl. Men det går precis lika bra att använda havremjöl. Se bara till att kolla om den som ska äta brödet behöver glutenfri havre. Det finns också de som inte alls tål havre. Och smaksätt gärna brödet med brödkryddor om du vill. Ännu mera glutenfritt Du vet väl att jag har flera glutenfria bröd och bakverk här på bloggen. Välkommen att utforska kategorin Glutenfritt här. Ännu mera Blomster&Bakverk Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.