Glutenfria morotsfrallor har provbakats hemma i mitt kök. Har ett par gånger fått frågan om det inte går att baka glutenfritt bröd utan att använda jäst. Och visst gör det! Det sätt som jag provat har jag inspirerats till av Anette Harbech Olesen med 'Mad for Livet'. Det går ut på att man börjar med att blötlägga fiberhusk och sedan vispar in rejält med luft i gelén som bildas och därefter arbetas övriga ingredienser in. Och ingen jästid blir det. Eftersom mars månads tema i Månadens Gröna är morötter passade jag på att göra dem veganska och så smaksatte jag med rivna morötter. Saftigt och gott. Frallorna blev goda och klart godkända, men tredje dagen något torra. Jag tror det kan vara bra att ha koll på konsistensen när man tillsätter mjölsorterna och jag skriver också om det i receptet. Mer om Månadens Gröna och just temat morötter kan du läsa om inne hos Lovisa som är värd i mars. Och vill du lämna ett eget bidrag är senaste dagen för detta nu på lördag den 25:e och det gör du i Lovisas inlägg om vegansk morots-nicecream med mango och banan. Visst låter det gott! Glutenfria morotsfrallor 12 st 35 g (3 msk) fiberhusk 500 g (5 dl) fingervarmt vatten 150 g (2 st) morot, grovt riven 2 msk olivolja 2 tsk salt 150 g (3 dl) boveteflingor (glutenfria havregryn går också bra) ca 150 g (2 dl) teffmjöl ca 150 g (3 dl) durramjöl Olivolja till pensling Frön att dekorera med (exempelvis solros, sesam, pumpa, vallmo) Värm ugnen till 200°. Vispa samman fiberhusk och vatten i en stor skål. Låt stå och svälla i 10 minuter. Vispa nu för hand i ett par minuter med kraftiga tag. Du ska få in så mycket luft som möjligt i den geléaktiga massan. Tillsätt sedan riven morot, olja och salt samt boveteflingor. Det allra enklaste nu är att ta hjälp av en elvisp och arbeta ihop alltsammans till en deg. Börja med att tillsätta 100 g av både teff- och durramjöl. Vispa på i 4-5 minuter och tillsätt efterhand både teff och durra, lite i taget och max 150 g av vardera sort. Konsistensen ska vara som en tjock och fast gröt. Den får inte bli torr och kompakt. Nu är det dags att forma bullar i 12 lika stora delar. Antingen rullar du ut degen på bakbordet och skär bitar. Eller så väger du hela degen, delar vikten med 12 och tar sedan hjälp av vågen att få fram 12 lika stora delar. Fukta händerna något och forma bollarna med fast men varsam hand. Se till att degen håller ihop men knåda den inte. Lägg på plåt och pensla med olivolja och om du så vill kan du dekorera med frön. Grädda nu frallorna i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. De är färdiga när det bildats en gyllene skorpa och det låter ihåligt när du knackar dem i botten. Om ytan är mjuk behöver de några minuter till. Och så det viktigaste av allt, se nu till att brödet får vila tillräckligt innan du skär i det. Gärna över natt eller 6-8 timmar. Hoppas det ska smaka!