Så var det dags för min tredje variant på syltgrottor, glutenfria lakritsgrottor med björnbär. Den tredje och sista varianten före jul men vem vet om nya smaker provas framöver. Hoppas att du inte har missat mina pepparkaksgrottor med lingon och saffransgrottor med hjortron. Lakritsgrottorna är smaksatta med lakritspulver och fyllda med min hemmagjorda björnbärsmarmelad med lakrits och lime. Det här blev riktigt gott! Självfallet kan du fylla lakritsgrottorna med annan sylt eller marmelad som du har hemma. Glutenfria lakritsgrottor med björnbär (25 st) 120 g mandelmjöl 100 g rumsvarmt smör 100 g Maizena majsstärkelse 50 g strösocker 30 g majsmjöl 2 tsk vaniljsocker 2 tsk lakritspulver 1 tsk hett vatten 1-1,5 dl björnbärsmarmelad 25 små kakformar Värm ugnen till 200 grader. Koka upp vatten och häll över lakritspulvret i liten skål så att det löses upp, låt svalna. Blanda nu samtliga ingredienser utom sylten till en deg (använd elvisp eller händerna). Dela degen i 25 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll, lägg en boll i varje form och placera på en plåt. Tryck en liten grop i varje boll. Lägg en liten klick sylt i varje hål. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Några tips: Receptet är verkligen enkelt och det går snabbt att göra kakorna. När du vispar ihop alltsammans med elvisp, så kör på några minuter tills degen blir som stora smulor. Då går den enklare att forma till en hel deg. Det här är verkligen inte nödvändigt men jag brukar väga degen så att kakorna blir jämnstora. Kring 16-18 gram per kaka är lagom. När jag rullat ihop en degbit, plattar jag till den något och sedan använder jag handtaget på en liten trägaffel att göra hål med. När jag gör hålet håller jag degbiten i handen så att den inte spricker. Själva sylten spritsar jag sedan i kakorna för att slippa spill. Det går bra att frysa kakorna om du vill förbereda julbaket, men de går också utmärkt att äta med en gång. Varför inte baka några olika sorters kakor, paketera lite fint och ge bort i julklapp. Och skulle du vilja koka min björnbärsmarmelad så blir det några burkar och då kan en av dem läggas med i presentpåsen. En hemmagjord gåva uppskattas väldigt ofta av mottagaren. Det ligger mycket omtanke bakom att ställa sig och baka till en vän. För mer Blomster&Bakverk, följ mig gärna på både facebook och instagram.