Ett fröbröd som är proppat med fröer, mandel, aprikos och smakar lite syrligt av nypon. Det bjuder jag på idag. Ett glutenfritt bröd helt utan jäsmedel. Ni är en del som frågat om man kan baka bröd utan jäst och bikarbonat. Visst kan man det. Den här varianten, att låta fröer och annat gott svälla i vätska för att sedan gräddas blir både gott och saftigt. Skulle du nu vara känslig mot Fiberhusk eller psylliumhusk så kan jag tänka mig att det går fint att ersätta det med chiafrön. Har dock inte provat hur det blir. Bjöd på nyponsoppa igår och tänker att om ni nu köper hem en påse med nyponskalsmjöl så ska ni få ett tips till på hur ni kan använda det. Här är därför ett recept på fröbröd med nypon. Fröbröd med nypon Ugn 175° 1 bröd Brödform 1,5 l 200 g (5 dl) havregryn (rent havre för helt glutenfritt, kan även ersättas av boveteflingor) 120 g (2 dl) sötmandel (gärna ekologisk) 120 g (2 dl) solrosfrön 90 g (1 dl) osvavlade aprikoser, delade i bitar 65 g (1 dl) pumpafrön 45 g (0,5 dl lite drygt) nyponskalsmjöl 40 g (0,5 dl) hela linfrön 30 g (3 msk) Fiberhusk (eller samma viktmängd psylliumhusk) 2 tsk salt 600 g (6 dl) vatten 40 g (2 msk) honung eller lönnsirap 45 g (0,5 dl) rapsolja Mät upp och blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Skär aprikoserna i bitar först. Blanda ihop. Koka sedan upp vattnet och blanda med honung och olja. Häll den varma vätskan över de torra ingredienserna och rör samman det hela ordentligt. Se till att få med allt i botten. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (eller smörj formen). Häll smeten i formen och täck med plast och bakduk. Låt stå och vila i 1,5 timme. Värm ugnen till 175°. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 1 timme. Ta upp brödet ur formen och låt svalna på galler. Låt det kallna helt och vila några timmar innan du skär i det. Det här brödet tycker jag passar till det mesta. Både frukost, soppa, buffé eller till en god ost. Det är verkligen gott med aprikoserna i brödet. De blir så saftiga och bryter av fint till alla fröer och mandeln. Kan tänka mig att fikon går lika fint att använda om du så önskar. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.