Äppelsockerkaka, glutenfri med durra- och mandelmjöl, kan vara något av det enklaste att vispa ihop så här i äppeltider. En klassisk äppelsockerkaka som jag valde att baka med durramjöl och en liten mängd mandelmjöl. Är rätt säker på att det blir lika gott att baka den på bara durra. Eller att ersätta mandelmjölet med rismjöl. Att äpple smakar gott med kanel känns givet men jag kan såklart inte låta bli att även ha i kardemumma. Äppelsockerkaka, glutenfri Ugn 175°Form med löstagbar kant, Ø 23 cm 150 g smör, rumsvarmt170 g (2 dl) strösocker3 ägg120 g (2 dl) durra50 g (1 dl) mandelmjöl1 msk pofiber2 tsk hel kardemumma, nystött1 tsk bakpulver2-3 äpplensocker och kanel Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt (hyvla smöret med osthyvel ner i skålen om du har lite bråttom). Värm ugnen till 175°. Ta fram en form med löstagbar kant och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Smöra och bröa sidorna om formen så behöver, men annars räcker det med papper i botten. Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt (ett par minuter). Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg. Rör ihop mjölerna med kardemumma och bakpulver och. Vänd ner allt det torra i smeten med en slickepott tills allt blandats och inga mjölstråk finns kvar. Skrapa nu ner smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager. Nu har du antingen förberett äpplena, eller så är du lite snabb och gör det sista momentet nu. Kärna ur, skala och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg i en skål eller djup tallrik, strö över socker och kanel. Vänd om försiktigt så att klyftorna förblir hela. Tryck ner äpplena i smeten i valfritt mönster. Grädda strax nedanför mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll mot slutet. Känn med en provsticka att kakan är torr och färdiggräddad. När kakan liksom lossar från kanten så brukar den närma sig färdiggräddat. Ännu mera äpple Här finns ett annat recept på en ljuvlig glutenfri äppelkaka bakad på mandel- och durra mjöl. Och här finns ett gott äppelbröd bakat på dinkel. Små goda munsbitar är dessa mandelmassekakor med äpple. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Och du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln!