Fläderblomssaft, det är verkligen som att hälla sommaren på flaska. Fläder ger en underbar frisk smak och saften passar till både fika och i drink, dessert eller tårtbotten. Eller varför inte göra isglass. Det verkligen både doftar och smakar sommar. Dessutom är det riktigt enkelt att göra. Bara att röra ihop, ställa svalt, sila och därefter hälla på flaska. Ja, så enkelt är det faktiskt. Fläderblomssaft. I många år gjorde jag saft med citronsyra för det är så det står i alla recept. Numera undviker jag gärna det och tillsätter istället en extra citron. Mängden socker gör att saften håller ett tag, men det är klart att om sommaren är riktigt het så behöver saften förvaras svalt eller kallt. Öppnad flaska alltid in i kylen. Du kan istället frysa in saften i små PET-flaskor eller små plastpåsar. Jag brukar köpa dessa små påsar tillverkade av sockerrör. Och du, släng för allt i världen inte citronskivorna som du silar bort med blommorna. Ta tillvara dem och koka en marmelad med smak av citron och fläder. Mums! Flera tips med smak av fläder. Kika gärna in till min mazarintårta med flädercheesecake eller vispad pannacotta på flädersaft. Här finns också ett recept på flädersirap.