Vaniljparfait med rabarberkompott och maräng är en ljuvlig dessert som passar fint så här års. Kompotten är förstås god att göra på den första rabarbern, men du kan också passa på att ta tillvara den sista frysta rabarbern från fjolårets skörd. Jag hade turen att hitta en påse i frysen och gjorde den här desserten som blev så underbart god!Receptet på både rabarberkompott och maräng kommer från min bok Baka & ta tillvara. Här behöver kompotten inte vara stabil, så jag har uteslutit gelatinbladet.Ett tips är att plocka komponenter från recepten i mina böcker och sätta ihop till nya recept. Allt efter smak och önskemål. Tårtbottnar kan såklart byta plats om du gillar en annan fyllning bättre. Eller så gör du som här, sätter ihop olika delar till något nytt.Den här desserten går också fint att förbereda och det gillar man ju! Vaniljparfait med rabarberkompott & maräng4 portioner (går också att göra 6 mindre portioner)Vaniljparfait2 äggulor45 g (0,5 dl) strösocker0,5-1 tsk vaniljpasta150 g (1,5 dl) vispgräddeSeparera äggen och spara äggvitorna till marängen.Vispa äggulor, socker och vanilj pösigt. Ställ åt sidan. Vispa grädden i en liten skål tills den får mjuka toppar. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten . Fördela därefter smeten i glas eller formar och ställ att stelna i frysen minst 4 timmar. Kan förberedas i god tid.Ta fram och tina parfaiten ca 20 minuter innan servering. Tänk på att det är som glass och smälter.Rabarberkompottca 200-250 g (4-5 dl) rabarber, skuren i bitar50 g (0,75 dl) frysta hallon eller (1 dl) jordgubbar45 g (0,5 dl) strösocker2 msk pressad saft från en citronTina rabarber och bär om de är frysta. Med en näve hallon eller jordgubbar i kompotten blir den både lite sötare och rödare.Koka rabarber med bär, socker och citronsaft. Låt puttra på medelvärme i ca 10 minuter eller tills det kokat sönder. Ta av kastrullen från värmen och mosa ev stora delar med en gaffel. Häll sedan upp på väl rengjord burk och låt kallna helt innan du använder den. Du kan förbereda kompotten i god tid. Förvara den i kylen.Maräng2 äggvitor170 g (2 dl) strösockerev 0,5 tsk hel kardemumma, nystöttDet här momentet görs i anslutning till servering.Förbered ett vattenbad genom att hälla lite vatten i botten av en kastrull. Ta fram en värmetålig skål som kan placeras ovanpå kastrullen utan att röra vid vattnet. Här är ett tips att ta en skål i metall, som ju blir varmare och hjälper till att få sockret att smälta snabbare. Koka upp vattnet och sänk värmen.Häll äggvitorna i skålen och vispa till fasta toppar. Ha i strösocker, lite i taget, under vispning. Flytta över skålen till kastrullen (sänk värmen om det behövs) och fortsätt vispa över vattenbad på medelhastighet tills sockerkristallerna lösts upp och smeten är blank. Lyft av skålen (tänk på att det kommer varm ånga när du lyfter av skålen), ställ på köksbänken och fortsätt vispa på medelfart tills marängen svalnat.Om du tycker om kardemumma är mitt tips att du vänder ner en halv tesked nymortlad kardemumma mot slutet. Det passar dessutom utmärkt ihop med rabarber. Placera därefter marängen i en spritspåse.Montering av dessertTa fram vaniljparfaiten ur frysen. Spritsa ut eller skeda över rabarberkompotten. Spritsa över marängen och bränn av med brännare. Dekorera gärna med en ätbar blomma, här har jag använt penséer. Servera nu denna ljuvliga vaniljparfait med rabarberkompott och kardemummamaräng. Hoppas att det smakar! Tips! Den här desserten blir också god med lemon curd istället för rabarberkompott. En lemon curd kan man såklart göra själv eller köpa färdig. Här finns recept på lemon curd. Ännu mera Blomster&BakverkÄnnu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.